Een oplossing voor de Belgische MOBIB-kaart.

Op initiatief van Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet, heeft de MIVB een oplossing gevonden voor de voornaamswijziging van transgenderpersonen op openbaar vervoersbewijzen. Niet enkel de MIVB komt in aanraking met deze problematiek. Deze maatregelen worden dan ook aanstaande woensdag (27 april 2016) voorgesteld aan alle andere Belgische vervoersbedrijven (NMBS, De Lijn en TEC) tijdens de Raad van Bestuur van de MOBIB.

Tot nu toe werd op de MOBIB-kaart enkel rekening gehouden met de gegevens die vermeld worden op de identiteitskaart. Naar aanleiding van een concrete vraag, gaf Pascal Smet enkele maanden geleden de opdracht aan de MIVB om een oplossing te vinden voor de voornaamswijziging van transgenderpersonen op openbaar vervoersbewijzen. Op die manier hoopt de minister een einde te maken aan de negatieve ervaringen waarvan transgenderpersonen van wie de officiële naam niet overeenkomt met hun uiterlijke verschijning soms melding maken.

Concreet zal de MIVB in de toekomst een andere voornaam op de MOBIB-kaart aanvaarden dan vermeld op de identiteitskaart. Iedere gebruiker zal op simpel verzoek aan het MIVB-loket een MOBIB-kaart kunnen aanvragen met daarop zijn/haar omgangsnaam zonder dit te moeten motiveren. Ten slotte wordt in de opleiding van controleurs een specifiek onderdeel rond genderdiversiteit voorzien.

‘Ik ben blij dat de MIVB en alle Belgische vervoersbedrijven die gebruik maken van de MoBIB-kaart in de toekomst rekening zullen houden met transgenderpersonen,’ zegt Pascal Smet. ‘Hiermee wordt een einde gemaakt aan pijnlijke en traumatische ervaringen die transgenderpersonen soms moesten ondergaan. Het openbaar vervoer moet toegankelijk voor iedereen. We hebben altijd al gestreden voor gelijke rechten, en met deze concrete maatregelen tonen we ons opnieuw als voorvechters; niet enkel woorden maar ook daden. Dat is des te belangrijk in aanloop naar de Pride.’

Valérie Mertens Perscontact Kabinet Minister Pascal Smet

www.pascalsmet.be
info.smet@gov.brussels
0032 (0) 2 517 12 00
Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 – 12de
1030 Brussel

1 REACTIE

  1. Ik ben deeltijd transgender. Werk als man leef in mijn vrije tijd als vrouw. Mag ik twee MOBIB kaarten aanvragen? Groet Karel alias Catherine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here