Genderteams weigeren zorg aan patiënten die geen andere uitweg meer zien

Amsterdam, 6 juli 2016 – Vandaag presenteert Patiëntenorganisatie Transvisie haar onderzoek naar de zorg voor transgenders in Nederland. In het onderzoek keek de patiëntenorganisatie met name naar de gevolgen van de lange wachttijden. Patiënten wachten gemiddeld 1,5 tot 2 jaar op hulp. 26% van de transvrouwen en 7% van de transmannen grijpen naar zelfmedicatie, met ernstige complicaties als gevolg.

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de transgenders met zelfmedicatie ernstige medische problemen ondervond: hartkloppingen, depressies, extreme botontkalking, angstaanvallen, slaapproblemen en in één geval zelfs een herseninfarct.

Voorzitter Eveline van den Boom van Patiëntenorganisatie Transvisie noemt de resultaten “schrijnend en alarmerend”. Het wachten op een psycholoog om vast te stellen of iemand genoeg lijdt om hormonen te krijgen is volgens haar een “volstrekt achterhaalde gedachte, wanneer diegene zelf al de beslissing genomen heeft om met hormonen te beginnen”.

Zij vervolgt: “Alleen de patiënt zelf kan vaststellen of hij of zij transgender is. Wij roepen genderteams op om zich in de eerste plaats zorgverlenend op te stellen en niet als poortwachters. De keuze om met hormonen te starten neemt iemand niet zomaar. Wij eisen controles op bloedwaarden en botdichtheid direct vanaf binnenkomst om te voorkomen dat er nog meer ongelukken gebeuren.”

Verder stelt de patiëntenorganisatie in haar rapport dat de kwaliteit van de transgender operaties in Nederland ernstig te wensen overlaat. In het ziekenhuis met de meeste man-naar-vrouw geslachtsoperaties, het VUmc, moest maar liefst 81% van de patiënten onder het mes voor een of meerdere herstelingrepen. In het rapport staat een aantal zeer schrijnende verhalen van transgenders die zo’n operatie ondergingen.

Het onderzoek richtte zich op transgenders die een transitie met hormonen en/of operaties doorliepen met als doel vermannelijking of vervrouwelijking. Schattingen van het aantal transgenders in Nederland variëren van 48.000 tot 300.000 mensen. Een deel van deze groep wenst lichamelijke aanpassingen. Circa 10.000 mensen hebben zo’n behandeling doorlopen.
Het volledige rapport over de transgenderzorg in Nederland zie hiernaast

Transvisie stuurt VUmc weer een brief om haar ongenoegen over de lange wachttijden te uiten

Patiëntenorganisatie Transvisie heeft in een brief aan het genderteam van het VUmc opnieuw haar ongenoegen geuit over de nog altijd lange wachttijden. Met name de wachttijd tussen het eind van de diagnostische fase en de start van de hormonen valt nu op. Deze wachttijd is inmiddels < 12 weken, en we horen van mensen dat ze langer dan 12 weken moeten wachten. In het verleden was deze wachttijd slechts enkele dagen. Direct nadat een cliënt van het VUmc hoorde dat het ‘groene licht’ was verkregen, kreeg men het recept om de hormonen te halen.

Bron: persbericht Transvisie: http://transvisie.nl/transvisie.nl/index.php/transgenders-nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here