BREDA -Stijn (17) uit Breda heeft aangifte gedaan van discriminatie nadat hij bij Zara in Breda geen vrouwenkleding mocht passen en afrekenen.

BNdestem auteur: Tim Outshoorn 15-09-17, 06:53 Laatste update: 09:29

De jonge Bredanaar wilde vrijdagmiddag vrouwenkleding kopen bij Zara in de Bredase binnenstad, maar dat lukte alleen na veel bemoeienis van medewerkers. ,,Als ik kleding koop, loop ik gewoon langs alle schappen en kies ik wat ik leuk vind”, zegt Stijn. ,,Het maakt me niet uit of het voor mannen of vrouwen is bedoeld.”
Op de damesafdeling merkte hij al dat medewerkers hem nakeken en stonden te smoezen, zegt hij. ,,Daar trok ik me niet veel van aan. Ik koos een broek en een shirt. Nadat ik die had gepast wilde ik afrekenen.”
Vreemd
Volgens Stijn vroeg de caissière alleen ‘dus jij bent die jongen die dameskleding past’ aan hem. Ze zou hem te kennen hebben gegeven dat hij op de herenafdeling moest betalen. ,,Ik vond het zo vreemd. Deze vrouw heeft niets te zeggen over mijn geslacht. Uiteindelijk heb ik toch gewoon afgerekend en ben ik snel weggegaan.”
Na consultatie van onder andere homobelangenvereniging COC deed hij aangifte. De politie wil daarover niets zeggen. Sam Havermans van het COC Tilburg-Breda vertelt, ,,Dergelijke meldingen krijgen we vrijwel niet binnen. Dat deze persoon dat wel heeft gedaan, is heel fijn. Melding doen hierover is van groot belang, als we er iets aan willen veranderen. Het vermoeden is dat dit soort situatie helaas wel vaker voorkomen.”
Geen discriminatie
De shopmanager van Zara, die het incident niet zelf zag, zegt dat mannen inderdaad geen kleding mogen passen in dameshokjes, ‘maar we discrimineren geen klanten, dat gaat tegen ons beleid in’. Moederbedrijf Inditex meldt het voorval jammer te vinden. ,,We zijn immers een diverse en multiculturele onderneming, en kunnen geen discriminatie toleren.”
Bij Zara in Amsterdam vond eergisteravond nog protest plaats, na een incident rond belaagde en mishandelde Syrische klanten

Bron: https://www.bndestem.nl/breda/bredanaar-17-doet-aangifte-tegen-zara-ik-maak-zelf-uit-of-ik-vrouwenkleren-koop~a3f1904e/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here