Modern Frankrijk in een plattelands dorpje:

Vakantie!…… Frankrijk!……een fietstocht langs “Vincent van Gogh’s” zonnebloemvelden naar Pons.

Even een café crème op het enige terrasje dat het plein van het kneuterige dorpje rijk is. En een plaspauze…… Als ik naar binnenloop wijst en vriendelijke serveerster me op een deur in de hoek.
“TOILETTES” staat erop. Daarachter één deur; zonder tekst!
Als deze openzwaait stapt een heer naar buiten en gaat vriendelijk lachend opzij: “s’il vous plaît madame”. Ik glimlach vriendelijk terug: “Merci”.
Achter deze deur een ruimte met een toilet en een urinoir…….ik kan kiezen…… 

Weten zij niet beter of zijn de Fransen hun tijd ver vooruit?? Is het genderneutraal beleid hier allang doorgevoerd of van alle tijden?? Is het transgender zijn gewoon een geaccepteerd en gerespecteerd onderdeel van hun maatschappij, wat hier in een eenvoudig etablissement tot uiting komt?? Tja, waarom zou je ook moeilijk doen?
Als ik terug loop met mijn camera om dit vast te leggen kijkt de serveerster me vragend aan. Hoe ik zo snel in het frans: “hier kunnen ze in Nederland nog wat van leren” moet zeggen, schiet me niet zo snel te binnen, dus ik wijs op de deur en mompel wat van: “En Hollande c’est séparé” . Ze knikt, bij wijze van toestemming. Vergenoegd en “opgelucht” loop ik weer naar buiten, de zon in.

Dan valt mijn oog op de naam van het restaurantje: “Le tout va bien”………. En dat is de plaatselijke bevolking die op het terras nietsvermoedend en relaxed van hun welverdiende déjeuner genieten wel aan te zien! Wat kan het leven toch heerlijk simpel zijn en even overweeg ik om te blijven……
La douce France……. je t’adore……..

Auteur: Francisca

 

Vorig artikelBredanaar (17) doet aangifte tegen Zara: ‘Ik maak zelf uit of ik vrouwenkleren koop’
Volgend artikelRaad van Europa wil af van onnodige chirurgie bij intersekse personen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in