Brighton college revisited
————————————————————————-
Waarschijnlijk zou de douairière gravin Violet Crawley, geboren in 1842 (niet onbelangrijk om dit er even bij te vermelden) en bij iedereen gekend van het prachtige feuilleton Downton Abbey het met één van haar glasharde quotes compleet de vernieling inboren, maar de headmaster van de oerbritse privé-school Brighton College heeft de krantenkoppen gehaald in binnen- en buitenland met zijn mededeling dat “single-sex education” jongeren opzadelt met een fundamenteel onrealistisch wereldbeeld (“a deeply unrealistic world”) en ook dat het dragen van het uniform voor de leerlingen voortaan een kwestie van vrije keuze is. ‘t Is te zeggen dat meisjes het jongensuniform mogen dragen en jongens het meisjesuniform, waarmee de school wil tegemoetkomen aan het groeiend aantal leerlingen met genderdysforie.

Now, if this is not the end of the world as we know it…

Richard Cairns, de headmaster van Brighton College, zou anderzijds ongetwijfeld toegejuicht worden door die andere adellijke juffrouw Cecily “Cissy” Meldrum, bij iedereen gekend van het al even prachtige Britse feuilleton “You Rang M’Lord”. Lady Cissy kleedde zich altijd als man, droeg een monocle, kortgeknipt haar en geen make-up, deed aan mannensporten, was een bedreven pilote en meestal in het gezelschap van haar maatje Penelope.

Richard Cairns, headmaster van Brighton College
Richard Cairns, headmaster van Brighton College

Botsende wereldbeelden zijn van alle tijden. Gravin Violet Crawley staat voor traditie “I believe in rules and traditions and playing our part,” is één van haar quotes. Richard Cairns en Lady Cissy staan voor vernieuwing en moderniteit. Jongens en meisjes tussen de 16 en 18 jaar mogen nu zelf kiezen welk uniform ze dragen. Voor jongens was, de laatste 170 jaar, een donkere broek voorzien en voor meisjes een geruite rok. Eén leerling maakt onmiddellijk gebruik van de mogelijkheid die Cairns gaf. ‘Deze aanpassing van het reglement voeren we door op vraag van een aantal gezinnen’.

‘Het welzijn van de leerling door te kunnen zijn wie je bent op basis van zelfbeschikking zorgt voor blijere leerlingen’, zegt directeur Cairns verder nog. Brighton College is de eerste Britse school die initiatief neemt voor studenten die zich identificeren met het andere geslacht. De directeur hoopt dat meer scholen het initiatief volgen in binnen en buitenland.Photo David McHughPrefects Georgie Grainger (left) and Freddie Stone wearing the new sch ool boaters at Brighton College (2)

Uit Nederlands en Vlaams onderzoek blijkt dat 0.7 procent van de mannen en 0.6 % van de vrouwen worstelt met hun genderidentiteit. België kent een beperkter aantal uniformscholen in vergelijking met Nederland. De meeste Belgische uniformscholen ontwijken de vragen over het dragen van een uniform voor leerlingen die worstelen met hun genderidentiteit. De verwachting is dat het probleem zich oplost wanneer het zich stelt. Door het niet bespreekbaar te maken komt het niet op de agenda. Misschien krijgen Belgische uniformscholen in navolging van het Brighton College aanvragen binnen.

Auteurs: Pauline en Laura

Vorig artikelAuteur Kostas Tachtsis met “Het wisselgeld”
Volgend artikelDESALNIETTEMIN. Geslachtsneutraal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here