Column van : Hilde Van Den Eynde

Dagblad: DeStandaard België

U kent het raadseltje. Een man en zijn zoon raken betrokken bij een ernstig auto-ongeval en lopen daarbij zware letsels op. De vader overlijdt ter plekke, maar de zoon wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht en meteen de operatiekamer ingereden. Daar kijkt de klaarstaande chirurg ontzet naar de patiënt en zegt : “Ik kan die jongen niet opereren, hij is mijn zoon!”

Psychologen hebben geturfd : zowat drie op de vier mensen reageren verbouwereerd en komen pas na lang nadenken met een onwaarschijnlijke verklaring, zoals dat de jongen het kind van een homostel is, of een adoptiekind van wie de chirurg de biologische vader is. Slechts een op de vier mensen bedenkt de veel logischer verklaring : dat de chirurg zijn moeder is.

Wie in de tekstschrijverij zijn brood verdient, probeert te anticiperen op dit soort stereotyperende automatismen bij zijn lezers, zeker als het gaat over beroepen die bijna altijd met mannen worden geassocieerd – chirurgen, maar ook hoogleraren, politici of bedrijfsleiders. Helaas is het Nederlands daarbij geen hulp. Het heeft geen geslachtsneutrale woorden zoals het Zweeds, dat behalve han (hij) en hon (zij) ook over hen (hij/zij) beschikt.
Ah! Over een professor te kunnen schrijven dat zhij verlaat is wegens autopech, en bezig is zhaar lekke band te vervangen. Waarna bij de lezer het beeld van een hooggehakte hiel tegen een krik kan opdoemen, naast dat van de obligate hemdsmouwen met smeerolie op. Ook in de VS leven schrijvers op hoop, nu they er tot Woord van het jaar is verkozen – enkelvoudig te gebruiken als genderneutraal persoonlijk voornaamwoord, welteverstaan. Als het aan de American Dialect Society ligt, wordt ‘he is’ of ‘she is’ voortaan vervangen door ‘they is’.

Of het voorstel aanslaat, is de vraag. Donald Trump steekt er vast een stokje voor. Die wil nooit op een hoop worden gegooid met ‘dikke varkens, luieriken en walgelijke beesten, die uit elke denkbare opening bloeden’ – zijn definitie van vrouwen. Of zou er diep vanbinnen toch een genderbender schuilen in de politieker met de eeuwige geföhnde bles in zhaar haar ?

Bron: De Standaard, woensdag 20 januari 2016.
Cultuur & Media, p.D2
—————————————————————————-
Column van : Hilde Van Den Eynde
Titel : DESALNIETTEMIN. Geslachtsneutraal
http://www.standaard.be/plus/login?goto=http%3A%2F%2Fwww.standaard.be%3A80%2Fplus%2Fochtend%2F35

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here