Bradley Edward Manning zit een gevangenisstraf uit van 35 jaar in de gevangenis van Quantico Virginia.
Manning analyseerde militaire inlichtingen voor de US Army vanuit Irak en lekte in april 2010 op de onthullingenwebsite WikiLeaks geheime overheidsinformatie.
Mannings bekendste onthulling was de uitschakeling van een groep burgers en een journalist van Reuters. De burgers waren bezig een groep ouders met hun kinderen te evacueren. Vanuit een militaire helikopter werd het een en ander gefilmd en werden de onschuldige mensen doodgeschoten door de Amerikaanse militairen.

Haar coming out maakte zij in april 2010 toen zij als Army Intelligence Analyst vanuit Bagdad een e-mail verzond naar haar leidinggevende. In de e-mail beschrijft zij haar worsteling met haar gender identiteit; een foto met blonde pruik voegde zij bij haar e-mail. Haar leidinggevende Sergeant Paul Adkins informeerde zijn meerdere niet tot het moment dat Manning werd gearresteerd.
Kort na haar arrestatie maakte Manning haar coming out wereldkundig en verklaarde niet langer als Bradley door het leven te gaan maar als Chelsea.

Zij maakte een statement vanuit de gevangenis. Vrij vertaald augustus 2013;
De transitie is een volgende fase in mijn leven. Ik wil iedereen laten weten wie ik ben. Ik ben Chelsea Manning. Ik ben een vrouw en heb deze gevoelens al mijn hele leven. Ik wil zo spoedig mogelijk beginnen met hormoontherapie. Ik hoop dat iedereen van over de hele wereld mij wil steunen. Tevens wil ik vanaf vandaag aangesproken worden met mijn nieuwe naam Chelsea en met ZIJ. Ik stel het op prijs brieven te ontvangen en hoop van een ieder steun te ontvangen voor mijn zaak.

Haar advocaat probeert haar uit de militaire gevangenis over te plaatsen naar een federale gevangenis. De gevangenis kent geen transitiebehandeling. Tevens wordt geprobeerd haar uit de uitzichtloze situatie van eenzame opsluiting te halen. Tijdens een controle van haar cel februari 2015 werd tandpasta gevonden die zij kocht in de gevangeniswinkel met een verlopen houdbaarheidsdatum. Ook wordt ze beschuldigd van verboden lectuur; het betreft de memoires “I am Malala”en het blad Vanity Fair met een Caitlyn Jenner interview. Ook deze lectuur was gekocht in de gevangeniswinkel. Tijdens een besloten zitting van 19 augustus jl. krijgt zij te horen schuldig te zijn aan deze absurde feiten. Hierdoor blijft haar uitzichtloze situatie voortbestaan.

Om de kosten van procederen te betalen is een fondsenwerving gestart om geld bij elkaar te krijgen om haar juridische kosten te betalen. Iedereen die Chelsea Manning wil steunen kan op de website www.chelseamanning.org een petitie ondertekenen of een donatie doen.

Heeft u een reactie op bovenstaand artikel of heeft u een nieuwsfeit wat u met ons wil delen stuur dan een e-mail naar lday@l-day.com

Vorig artikelMayDay wederom slachtoffer van geweld
Volgend artikelMayDay wederom slachtoffer van geweld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in