COC Leiden organiseert op zaterdag 3 november een onderwijsdag over seksuele- en genderdiversiteit in de klas. Een dag vol workshops, korte toespraken en theater. Iedereen die zich bezighoudt met diversiteit in de klas of gewoon meer willen weten over het onderwerp, wordt tijdens de onderwijsdag bijgepraat over hoe hiermee om te gaan.

Tijdens de dag komen zaken aan de orde als ‘Wat als leerlingen niet uit de kast durven komen’ en  ‘Kom je als leraar zelf wel of niet uit de kast’. Vaak is homo- of biseksualiteit nog een lastig onderwerp. Het doel van deze dag is handvatten geven om deze onderwerpen beter bespreekbaar te maken in de klas. “Wanneer je er met de klas over praat blijkt diversiteit veel vanzelfsprekender dan verwacht”.

Sprekers zijn onder andere de Leidse wethouder emancipatie Yvonne van Delft, Aminata Cairo, lector inclusief onderwijs aan de Haagse Hogeschool en Gazi Duran van stichting Maruf over LHBTI+[1]-moslims. De GGD vertelt over de resultaten van het onderzoek naar ‘seks onder je 25e’.

“Leerlingen ontdekken tijdens hun puberteit wie zij zijn. Dit maakt het voor veel jongeren een lastige leeftijd. Voor pubers die erachter komen dat ze lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn is een veilige omgeving om te kunnen leren en zich te ontwikkelen van extra groot belang,” zegt Maaike Kluit, coördinator onderwijs en voorlichting van COC Leiden.

“Daarom strijdt COC Leiden voor inclusief onderwijs waar iedereen een plek krijgt. Toch vinden veel scholen het ingewikkeld seksuele- en genderdiversiteit een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het onderwijsprogramma. COC Leiden helpt leraren graag op weg om het beter bespreekbaar te maken. Deze dag geeft scholen handvatten voor beleid, lessen en onderwijsmethodes.”

In twee workshopsessies kun je kennismaken met, discussiëren over en antwoord krijgen op vragen die je misschien niet durfde te stellen. Workshops zijn er o.a. van:

Schiedams Lef – over een doorlopende lesmethodiek in het basisonderwijs;

Jongeren van de Youth Council/GSA – Leerling uit de kast! Wat moet je wel en niet doen?

Marten Bos – Diversiteitscirkel, een workshop over verschillen en dialoog;

Transketeers – een kennismaking met het spectrum van seksuele en genderidentiteiten;

Homo in de klas – Les over diversiteit toegesneden op het christelijk onderwijs;

Hanneke Felten (Movisie) – Do the right thing: welke interventies werken, en welke niet?

Stichting School en Veiligheid – Dialoog onder druk: gevoelige onderwerpen bespreken in de klas;

Kees van Ruremonde – Leraar uit de kast? Heb je een voorbeeldfunctie of blijf je liever uit beeld?

Amber Witsenburg – hoewel er steeds meer over wordt geschreven, bestaan er nog steeds veel vooroordelen over aseksualiteit;

NNID – Annelies Tukker over intersekse conditie, met antwoorden op je vragen en tips voor je voorlichting.

Tussen de workshopsrondes zijn er pitches van Stichting Maruf over queer moslims, van GGD Hollands Midden over seks voor je 25ste en Florien Cramwinkel over wat je bereikt met voorlichting geven.

Tot slot is er een borrel en netwerkgelegenheid om de ervaringen van de dag te delen met elkaar, de aanwezige sprekers, organisaties en het COC.

Datum: zaterdag 3 november 2018 – 11.00-18.00 uur

Locatie: MBO Rijnland – Breestraat 46-48 te Leiden

Zie HIER voor meer informatie en aanmelden of op de Facebook-eventpagina.

[Bron/Illustratie: COC Leiden – Brandbox: COC Haaglanden]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

Bron: https://sleutelstad.nl/2018/11/01/coc-leiden-sluit-jubileumjaar-af-met-onderwijsdag-over-seksuele-en-genderdiversiteit/

Bron: COC Nederland

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here