Op de internationale Coming Out Day is er aandacht voor lhbti-werknemers. Want uit de kast komen op het werk is niet altijd even makkelijk. Remke Verdegem (61) vertelde haar collega’s tien jaar geleden dat ze zich meer vrouw dan man voelde. Zij werd in haar transitie gesteund, maar dat geldt niet voor iedere transgender persoon.

Toen IT’er Remke Verdegem (61) bij het Nationaal Archief ‘uit de kast’ kwam, was ze de eerste binnen het bedrijf. Haar leidinggevende was de tweede persoon aan wie ze het vertelde. ,,Ik was ook de eerste transgender persoon die ze tegenkwam. Toch heeft ze me ontzettend gesteund. Daar ben ik haar heel dankbaar voor.” Maar Verdegem weet – ook vanuit haar rol als ambassadeur van Transgender Netwerk Nederland (TNN) – dat niet alle transgender personen dezelfde steun kunnen verwachten. ,,Velen onder hen krijgen te maken met discriminatie op het werk. Niet alleen door collega’s of de leidinggevende, in de zorg krijgen trans personen bijvoorbeeld te horen van cliënten of patiënten dat ze door hen echt niet geholpen willen worden.

 

Discriminatie

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau zijn minimaal 110.000 Nederlanders transgender. Dit is volgens het SCP een ondergrens, het werkelijke aantal zou zes keer zo hoog liggen. Bij een middelgrote werkgever van 250 werknemers zouden dus tien personen een transgender achtergrond kunnen hebben, zegt TNN.

TNN heeft transgender personen naar hun ervaringen op de arbeidsmarkt gevraagd. Ruim 40 procent heeft weleens te maken gehad met discriminatie op het werk. Een kwart zegt weleens te zijn ontslagen of niet aangenomen, vanwege het transgender zijn. Discriminatie door collega’s of klanten komt nog vaker voor: 35 procent heeft hier ervaring mee. Bijna de helft vertelt daarom niet aan collega’s over de transitie naar man of vrouw.

In de zorg krijgen trans personen te horen van cliënten of patiënten dat ze door hen echt niet geholpen willen worden

Remke Verdegem

Spanning

Remco Boxelaar (29), zelf genderfluïde, is oprichter van het platform Corporate Queer en geeft onder meer workshops aan bedrijven die het lhbti-medewerkers makkelijker willen maken. Ze krijgen informatie over sekse, seksuele geaardheid, genderidentiteit en genderexpressie, zodat ze meer begrip kunnen tonen voor deze groep werknemers.

Maar Nederland is toch best tolerant als het gaat om het thema gender? Boxelaar zegt dat er vaak sprake is van ‘schijntolerantie’ op het werk. ,,De meeste mensen vinden het niet erg als je homo bent. Maar op het gebied van gender heerst nog veel spanning. Als trans persoon word je bijvoorbeeld sneller geaccepteerd als je ‘goed gelukt’ bent. Ga je op latere leeftijd in transitie, dan moeten mensen daar heel erg aan wennen.”

Nagellak

Verdegems transitie begon met een andere manier van kleden. Ze liet haar maatpakken steeds vaker in de kast hangen en koos regelmatig voor meer casual outfits. Eerst gebruikte ze transparante nagellak, later werden dat kleurtjes. De oogmake-up werd ook beetje bij beetje meer. ,,Mijn collega’s zagen dit natuurlijk ook. Maar ze vonden het moeilijk om een gesprek hierover aan te gaan met mij. Ze stapten naar mijn leidinggevende toe om te vragen wat er met mij aan de hand was. Zij zei toen: ‘Dat kun je gewoon aan Remke zelf vragen’.”

 

Bron: https://www.ad.nl/ad-werkt/transgender-op-werk-de-directeur-vond-mijn-nagellak-en-oogschaduw-niet-kunnen~a7db222a/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2Fnews%2Fsearch%3Fq%3Dbnstem%2Btransgender%2Bop%2Bwerk%2Bde%2Bdirecteur%2Bvond%2Bmijn%2Bnagellak%2Ben%2Boogschaduw%2Bniet%2Bkunnen%26qpvt%3Dbnstem%2Btransgender%2Bop%2Bwerk%2Bde%2Bdirecteur%2Bvond%2Bmijn%2Bnagellak%2Ben%2Boogschaduw%2Bniet%2Bkunnen%26FORM%3DEWRE

Vorig artikelKleding en schoenen moeten geen gender hebben
Volgend artikelRace om genderneutrale muisjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here