De Wereldbank financiert ontwikkelingslanden met als doel het bestrijden van armoede. De bank is een organisatie onder de vlag van de Verenigde Naties. De Wereldbank bestaat uit twee ontwikkelingsinstituties: de International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) en de International Development Association (IDA).

De IBRD richt zich op minder rijke landen en kredietwaardige ontwikkelingslanden.

De IDA richt zich op de allerarmste landen.

Beiden instituties zorgen voor leningen en rente-vrije kredieten voor ontwikkelingslanden om voornamelijk onderwijs, infrastructuur en communicatiemiddelen te verbeteren.

Jim Yong Kim is president voorzitter van de Wereldbank sinds 2012. Hij heeft het plan om in de toekomst niet langer geld te lenen aan landen die het leven van transgenders en homo’s in gevaar brengen. Het is een ongebruikelijke maatregel omdat het instituut zich doorgaans niet bemoeid met binnenlandse politieke beslissingen.

De aanleiding voor de maatregel heeft te maken met een omstreden Oegandese antihome en transgender wet. President Museveni van het Afrikaanse land ondertekende onlangs de wet die mensen levenslang straft als ze zich schuldig maken aan homo of transgender seks.

Enkele dagen geleden heeft het Oegandees parlement de wet ongeldig verklaard. De reden is dat er onvoldoende parlementsleden aanwezig waren bij de stemming. Echter het dreigen met stopzetten van financiering van de Wereldbank(65 miljoen dollar in 2014) en het intrekken van leningen van andere landen (zoals Nederland) is waarschijnlijk een belangrijke reden waarom de parlementsleden niet op kwamen dagen. De Nederlandse Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking besloot 7 miljoen euro hulpgeld op te schorten om de Oegandese justitiële sector te versterken. Ook riep secretaris-generaal Ban KI-Moon van de Verenigde Naties Oeganda op de wet te herzien of in te trekken.

Uit cijfers van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) blijkt dat een derde van de landen in de wereld nog steeds grote problemen heeft met acceptatie van transgenders en homoseksualiteit. In 76 landen is het een misdrijf en in een aantal islamitische landen geldt de zwaarste straf ‘de doodstraf’. In Afrika geldt de doodstraf in Mauritanië, Soedan, Nigeria en Somalië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here