Ja we kennen het allemaal wel, hypes. Je weet wel, snap chat, ice bucket challenge, bepaalde films die een complete rage ontketenen zoals, frozen, lion king, 50 shades, star wars, the hobbit en ga zo maar door.

Nu is het zo dat er ook wel eens een stempel of een hokje word gecreëerd waar we dan de dingen in kunnen stoppen, soms willen we gewoonweg dingen opruimen en in een la of kast stoppen. Kan dat eigenlijk wel, en wat heeft het voor nut? Mensen zijn eigenlijk erg bekrompen wezens, niet allemaal want anders zou deze site ook geen bestaansrecht hebben. Maar er zijn toch tal van vragen waarop iedereen misschien wel eens denkt: “wat een idioot idee of moet dit nu echt?”

Neem nu de genderneutraal toilet, zelfs mijn spellingcontrole heeft het er moeilijk mee, maar is het werkelijk zo moeilijk of is het zo moeilijk omdat het eigenlijk nog niet in een hokje past, of misschien omdat ze zelf nog geen hokje hebben, wc hokje dus. Maar de een heeft er problemen mee omdat het niet past in de context van de Bijbel, de ander heeft er problemen mee omdat het wel een mond vol is, en weer andere hebben er problemen mee omdat de meerderheid dat heeft. Dus we maken het een hype, een gestoord fenomeen, iets van deze tijd. Tja zijn we wel lekker snel uitgekletst, maar stel je nu eens echt even voor, of probeer het in elk geval, je voelt je niet thuis op een heren toilet maar dus ook niet op een dames toilet, invalide ben je in elk geval ook niet al zien sommige dat dan weer wel zo, maar dan, niks dus, je moet kiezen tussen twee kwaden, maar dat zal wel in veel gevallen zo zijn, en dat lieve mensen maakt mij wel erg gedeprimeerd, telkens weer. Wat moet je kiezen, een broek of een rok, dames of heren schoenen, kort, lang of geen haar? Ik zou helemaal gek worden als ik die strijd elke dag weer zou moeten voeren, deze mensen kunnen zichzelf niet eens in een hokje plaatsen, waarom zouden wij dat dan wel kunnen.

Met zijn allen naar dezelfde wc, willen we dat? Ik vrees dat de meerderheid er niet voor zal zijn, waarom? Ze zijn een vrouw of voelen zich zo, ze zijn een man of voelen zich zo. Dames klagen over de heren wc’s en zitten niet te wachten op mannen die daar even binnen stormen om daar even over de pot te pissen, heren klagen…. Nou eigenlijk klagen die niet en vinden ze het meestal wel grappig een vrouw op de heren afdeling.

Dus waar zit nou het probleem?

Ik denk mede door de visie van ouders waarin kinderen worden grootgebracht. Je bent een jongetje en later krijg je een meisje en andersom. Nou dat valt dan wel even tegen als je er achterkomt dat je je niks voelt, dat je misschien homoseksueel bent, of wat mensen nog enger vinden, dat je dit lichaam niet wil, je haat het en wil een permanente transitie naar het andere geslacht, stel je voor… Ja dat leggen we onze kinderen niet uit. Nou ik wel, en dus weten mijn kinderen dat sommige jongens vallen op meisjes, lange, dikke, blonde enzovoort, sommige jongens vallen op jongens, en dat is dan net zo met meisjes. Leven en laten leven, het is jou keus en jou keuze alleen, kind, dat je gelukkig mag worden, dat is toch wat een ouder wil voor zijn kind?

Er is een woord, echt een mooi woord, “referentie kader”, nou ja twee woorden dan, maar wat ik wil zeggen is dat het heel erg afhankelijk is uit welke hoek je iets bekijkt en wat je kent of geleerd hebt. Gender neutraliteit is niet iets wat makkelijk te begrijpen is, maar dat hoeft ook niet perse, maar respect maakt erg veel goed, het stoppen met dingen als hype, mode verschijnsel of ziekte te bestempelen, stoppen met dingen altijd in hokjes te willen plaatsen zal ook erg behulpzaam zijn.

Ik dacht ook altijd je gaat waar je bij hoort, ben je of zie je er uit als een vrouw, dan dus de dames toilet, en dus ook zo voor mannen, het was bij mij nog nooit opgekomen, geslacht neutraal. Ik had het ook niet geleerd van mijn ouders, niet hun schuld want zij kende dat ook niet, maar nu is er in elk geval wel het bewustzijn gecreëerd en weten we dat het wel degelijk bestaat.

Ik ben ook een mens net als jij, ook ik maak de fout regelmatig, maar ik weet het van mezelf. Het is niet de bedoeling mensen te benadelen, kwetsen of een mening op te dringen.

Ik wil juist mensen uitnodigen om naar zichzelf te kijken, om ogen te openen, je aan het denken te zetten, maar dat zal je dan ook zelf wel moeten willen.

Auteur: Andries

Vorig artikelNederland in top drie, België op 13 van de meest LHBTI-vriendelijke landen in de OESO
Volgend artikelTransgender activist Holly Boswell overleden

1 REACTIE

 1. Respect?
  Ja, da’s normaal. En dat heeft in het geheel niets met gender te maken. Elk mens verdient onvoorwaardelijk respect.
  Maar acceptatie?
  Een heel ander iets. Acceptatie moet iedereen verdienen, ook dit heeft niets met gender te maken.
  Wat de hele discussie in een gevaarlijk gebied gebracht heeft is dat minderheid van een minderheid EISEN stelt. Eisen die liefst onmiddelijk ingewilligd moet worden. Terwijl die mensen blijkbaar géén respect tonen naar de anderen toe. Met wat meer wederzijds respect en wat minder drammerigheid komen we verder.
  Voorlopig is de hele gendertoestand een losse flodder gebleken. En wel omdat men er veel grapjes over is maken, zoals Gendergestapo, of zelfs cartoons. Het lijkt mij dat we dan niet op de juiste weg beland zijn om ook geaccepteerd te worden. Jammer. Overigens, ik krijg wél respect en ook vaak acceptatie. Het meest tegenvallend nog van een arts in een niet nader te noemen groot ziekenhuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in