IJsland staat op één, Turkije eindigt onderaan

Volgens een nieuw onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is Nederland na IJsland en Zweden het meest LHBTI-vriendelijke lid van die organisatie.
In het rapport ‘LGBTI in OECD Countries: a Review’ werd de acceptatie van LHBTI’s in 35 OESO-landen vergeleken. Dat zijn landen die in een samenwerkingsverband sociaal en economisch beleid bespreken, bestuderen en coördineren. Volgens het rapport gaat het beter met de acceptatie van LHBTI’s binnen OESO-landen dan daarbuiten, bovendien is de acceptatie voor de roze gemeenschap de afgelopen jaren in 32 van de 35 landen gestegen.
België staat op de dertiende plaats.

Voor het onderzoek is gekeken naar de acceptatie van LHBTI’s van 1981 tot 2000 en van 2001 tot 2014. Er is o.a. gekeken of koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen en of discriminatie tegen LHBTI’s bij wet verboden is.
Nederland eindigt op de derde plek, achter IJsland en Zweden. België moet het doen met een dertiende plaats op de lijst. Volgens het onderzoek lopen zij met name achter op het vlak van rechten voor transpersonen.
De lijst wordt afgesloten met landen als Polen, Zuid-Korea, Estland, Letland en Turkije. Uit het onderzoek blijkt verder dat de acceptatie van mannelijke LHBTI’s achterloopt op dat van vrouwen en dat roze ouderen minder geaccepteerd worden dan jongere LHBTI’s.

Vorig artikelMeer info over gezondheid van transpersonen
Volgend artikelEen hype een hokje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here