De Vlaamse overheid gaat genderneutrale toiletten invoeren in al haar kantoorgebouwen. Dat meldt de Vlaamse krant Het Nieuwsblad donderdag. Hierdoor zouden transgenders zich meer thuis voelen op de werkvloer. De toiletten passen in het plan van de Vlaamse regering om een geheel genderneutrale overheid te worden, waarbij niet langer onderscheid wordt gemaakt tussen man en vrouw.

In de Tweede Kamer is op dit moment een meerderheid voor het afschaffen van genderregistratie op officiële documenten, zoals een paspoort. Hoe beïnvloedt het verplicht aanvinken van de man/vrouw-optie het leven van een transgender?

De genderneutrale wc’s komen naast de traditionele mannen- en vrouwentoiletten. De Vlaamse minister van Gelijke Kansen, Liesbeth Homans, meldt dit plan naar aanleiding van de vraag van parlementslid Piet de Bruyn over de vermelding ‘m/v’, die zal verdwijnen van overheidsvacatures. Voor sommigen mag dit voorstel overdreven lijken, volgens Cavaria, belangenvereniging van holebi’s en transgenders, speelt het onderwerp van toiletbezoek wel degelijk bij transgenders.

Op dit moment worden transgenders die in een veranderingsproces zitten en er nog niet helemaal als een man of vrouw uitzien, vaak door anderen verzocht het toilet te verlaten. De ander denkt dan dat de transgender zich in de verkeerde wc bevindt. Dit kan erg pijnlijk zijn voor de betreffende persoon.

Cavaria hoopt dat mensen verder kijken dan eventuele verbazing over het project. Woordvoerder Jeroen Borghs wijst in Het Nieuwsblad op het veiligheidsaspect: ‘Niet iedereen staat open voor het idee van transgenders, waardoor in die situaties een genderneutraal toilet een veiligere omgeving is dan de gewone toiletten.’

Parlementslid De Bruyn reageert in ieder geval tevreden. Hij wil af van de strikte scheiding tussen man en vrouw, nu uit de samenleving blijkt dat ook tussenvormen mogelijk zijn. Op de deur van de genderneutrale toiletten zal een speciaal logo komen, hoe deze eruit komt te zien is nog niet bekend. Zal voor de realisatie van het plan een enorme verbouwing moeten plaatsvinden? Volgens de Vlaamse diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva is dat niet nodig. De huidige invalidentoiletten in kantoren zullen worden gebruikt als genderneutraal toilet.

Bron: de Volkskrant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here