OF HOE IEDERS TRANSITIE UNIEK IS

Vanaf donderdag ligt ‘Het transgender boek’ van professoren Guy T’Sjoen en Joz Motmans en journaliste Ilse Degryse in de rekken: een mix van pakkende getuigenissen en toegankelijke, deskundige duiding die toont hoe het écht is om vandaag als trans persoon te leven in Vlaanderen en Nederland. We geven alvast een voorsmaakje.

Hoe verloopt de transitie bij een transman? Kun je een penis kiezen? En worden transvrouwen echt emotioneler door de nieuwe hormonen? Het zijn maar enkele van de vragen die Guy T’Sjoen, professor doctor en coördinator van het Centrum voor Seksuologie en Gender in UZ Gent, en Joz Motmans, bezieler van het Vlaamse Transgender Infopunt en zelf transman, beantwoorden in hun nieuwe boek.

Naast duiding staan ook verhalen van trans personen zelf centraal. Journaliste Ilse Degryse zette de moedige en ontroerende getuigenissen op papier.

Niet bij elke transitie komt een reeks operaties kijken

Voor een transitie is er geen draaiboek, iedereen bepaalt zelf het verloop. “Uit Belgisch onderzoek weten we dat een kleine 10 procent helemaal geen behandelingen wenst”, vertelde Joz Motmans eerder tijdens een interview voor de krant De Morgen. “Vroeger liet het ziekenhuis je het hele parcours afleggen, van a tot z: én borstverwijdering, én hormonen én geslachtsoperaties. Ook wij zijn daarvan afgestapt”, vult Guy T’Sjoen aan.

Medische risico’s

In het boek komt ook flink wat deskundig onderzoek aan bod. Zo ontdek je als lezer dat transvrouwen door hun hormoonbehandeling een hoger risico op borstkanker lopen. “De medische gevolgen van een hormoonbehandeling worden nog maar kort in kaart gebracht”, zegt T’Sjoen, die in 2010 zelf een langjarige, internationale studie opzette daarover in De Standaard.

Benieuwd naar meer? Haast je naar de dichtstbijzijnde boekenwinkel of favoriete webshop: ‘Het transgender boek’ van Guy T’Sjoen, Joz Motmans en Ilse Degryse is vanaf nu te koop.

Bron: https://zizomag.be/binnenland/het-transgender-boek-hoe-ieders-transitie-uniek

Auteur: Jasper van Biesen 5 juni 2019

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here