Het is wachten tot de eerste transvrouw een baarmoedertransplantatie krijgt. Er zijn hoopvolle berichten die melden dat een aanstaande transplantatie en zwangerschap in de toekomst mogelijk kunnen worden.

Sinds 1999 zijn over de hele wereld medici bezig mogelijkheden te onderzoeken of een baarmoedertransplantatie mogelijk is.

De universiteit van het Zweedse Göteborg die de operatie in 2012 succesvol uitvoerde meldde in oktober 2014 de geboorte van de eerste baby, een jongetje. Vier vrouwen werden succesvol zwanger en de eerste kinderen werden geboren. Sindsdien hebben 9 Zweedse vrouwen deze ingreep ondergaan.

De Amerikaanse Cleveland Clinic voerde woensdag 24 februari jl. voor het eerst een 9 uur durende transplantatie uit. Onduidelijk is of de baarmoedertransplantatie succesvol was.

Een baarmoedertransplantatie kan een uitkomst zijn voor vrouwen die vanaf hun geboorte geen baarmoeder hebben of hun baarmoeder verloren na kanker. Transvrouwen hopen in de toekomst ook in aanmerking te komen voor een baarmoedertransplantatie en zwangerschap.

Een zwangerschap bewerkstelligen in een donorbaarmoeder is niet eenvoudig. Met behulp van een IVF-behandeling worden de getransplanteerde vrouwen zwanger. Na de geboorte van het kind wordt de getransplanteerde baarmoeder weg genomen om te voorkomen dat de vrouw levenslang zware medicatie moet slikken. Een natuurlijke conceptie is nog niet mogelijk. De getransplanteerde vrouwen krijgen zware medicijnen toegediend om hun afweer te onderdrukken.

Dokter Fauser Hoogleraar/Afdelingshoofd Voortplanting & Gynaecologie/ Medisch UMC Utrecht meldt in de Volkskrant van 15 januari 2014 aan verslaggeefster Ellen Visser: ”een transplantatie heeft naast medische ook ethische bezwaren. Een baarmoeder is geen levensreddend orgaan en voor de ingreep moeten twee gezonde vrouwen een zware operatie ondergaan. Gynaecologen hebben daarom een internationale medisch-ethische richtlijn opgesteld. Daar staat ook in dat de ontvanger genetisch een vrouw moet zijn. Transplantatie bij transgenders gaat nu nog te ver, aldus de richtlijn, maar moet in de toekomst niet worden uitgesloten.”

Bron: Volkskrant 15 januari 2014
Eigen verslaggeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here