‘If I was your girl’ van Meredith Russo is een van de weinige trans* young adultboeken. Hoewel je boeken met een niet-hetero hoofdpersonage al wat vaker zien voorkomen, zijn er nog steeds erg weinig boeken te vinden met trans*hoofdpersonages. ‘If I was your girl’ brengt het verhaal van Amanda en doet dat fantastisch.

Amanda wist al heel haar leven dat ze geen jongen was. Dat probeerde ze dan ook al van jongs af aan duidelijk te maken aan haar ouders. Haar vader kon dat helaas niet verkroppen. Na een zelfdodingspoging van Amanda op haar vijftiende ziet haar moeder de ernst van het probleem in. Een lange opname en vele doktersbezoeken later is het zo ver: Amanda mag hormonen nemen. Ze besloot samen met haar moeder om het laatste jaar van haar middelbare school niet te volgen totdat haar transitie compleet is omdat ze erg gepest werd. Dat is waar het verhaal van dit boek begint: Amanda gaat bij haar vader wonen om in een nieuwe stad haar middelbare school af te maken. Een stad waar niemand haar geheim kent. Terwijl ze de relatie met haar vader probeert te verbeteren, leert ze ook een jongen kennen op school. Grant en Amanda vallen als een blok voor elkaar. Grant weet echter niet van Amanda’s geheim af.

Heden en verleden

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld. De meeste hoofdstukken spelen zich in het heden af, maar er zijn ook enkele hoofdstukken uit het verleden, die staan sporadisch tussen de andere hoofdstukken. In de hoofdstukken uit het verleden leer je Amanda eigenlijk echt kennen. Ze vertelt er over het pestgedrag op school, maar ook over de pogingen die ze gedaan heeft om haar ouders duidelijk te maken dat ze een meisje is. Die hoofdstukken brengen inzicht over Amanda mee, waardoor je haar acties en gedrag in het heden ook beter gaat begrijpen.

Hartverscheurend

If I was your girl grijpt je vanaf hoofdstuk één bij de keel. Amanda’s verhaal is erg emotioneel. Vooral de hoofdstukken rond haar zelfmoordpoging vond ik erg moeilijk om te lezen, wat alleen maar kan getuigen van de goede schrijfstijl van de auteur. Je voelt mee met Amanda en je wil dat alles goed komt met haar. Bij elke tegenslag voor het hoofdpersonage brak mijn hart een beetje meer. Om als auteur je lezer zo mee te kunnen nemen in het verhaal, moet je wel getalenteerd zijn.

Schrijfstijl

De schrijfstijl was erg meelevend. Het was een vlot te lezen boek, naast het feit dat het juist onder de 300 bladzijden is, had ik het dus snel uitgelezen. Het enige wat me stoorde aan de schrijfstijl, en het boek in het algemeen, was de manier waarop de personages praatten. In de Engelse versie spreken de personages namelijk erg Amerikaans. Maar dan echt plat Amerikaans. Dat is iets waar ik niet tegen kan. Een boek moet voor mij in de algemene taal geschreven zijn, ook in het Nederlands kan ik er niet tegen als er bijvoorbeeld de ‘gij’-vorm gebruikt wordt. Maar dat is natuurlijk iets erg persoonlijk en mag je niet tegenhouden om dit fantastische boek te lezen.

Voor iedereen

Aangezien If I was your girl, een young adultboek is, kan het dus ook al echt door jonge lezers gelezen worden. Ook de snel te lezen schrijfstijl maakt het boek erg toegankelijk. Uit dit verhaal kunnen jonge tieners dingen leren en lessen trekken. Niet alleen zie je de gevolgen van pesten, maar je kan ook veel bijleren over trans* zijn. Het is een echte aanrader om dit boek aan je kinderen, neefjes, nichtjes, of welke beginnende puber dan ook te geven want het zal hen inlevingsvermogen en lessen bijbrengen.

If I was your girl van Meredith Russo is te koop bij De Groene Waterman in Belgie

 

Bron: https://zizo-online.be/article/13371

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here