Kinderen vanaf 12 jaar mogen de puberteit afremmen door middel van hormonen in Denemarken en een aantal andere landen. De ontwikkeling van ongewenste geslachtskenmerken wordt proactief stilgelegd. Vanaf 16 jaar mogen ze aan de onomkeerbare hormonentherapie beginnen.

De behandeling is omkeerbaar, kinderen kunnen op elk moment stoppen met de hormoon blokkers en hun lichaam ontwikkelt zich verder volgens het geboortegeslacht.

Een vroege start van hormoonblokkers is belangrijk voor transjongeren.

Bij transjongens groeit de adamsappel, en ontwikkelen spieren en botten zich op een mannelijke manier waardoor de typische mannelijke kenmerken ontstaan.
Bij transmeisjes worden heupen wijder en er ontstaan borsten door ontwikkeling van spieren en klieren de typisch vrouwelijke kenmerken ontstaan.
Voor transjongeren die weten dat ze in een verkeerd lichaam zijn geboren is de hormoonblokkade een belangrijke manier om de ontwikkeling van niet gewenste fysieke kenmerken in te perken. Tevens kunnen operatieve ingrepen worden vermeden zoals het wegschrappen van de adamsappel en borst amputatie op latere leeftijd.

Sinds de Genderkliniek (Sexologisk Klinik)in Kopenhagen startte met een voorziening speciaal gericht op minderjarige wordt de gestelde prognose van 50 kinderen na zes maanden spectaculair overschreden. De kliniek verwacht 130 aanvragen in 2016 en ook voor 2017 wordt een zelfde aantal verwacht.

Een stijging van het aantal minderjarigen die voor een transgender behandeling in aanmerking willen komen groeit wereldwijd. Passabel zijn op latere leeftijd is een belangrijke overweging om vroeg te starten met een hormoonbehandeling. Ook zien steeds meer ouders de noodzaak in om hun kind te steunen in hun gender zijn.

In Nederland en België hebben de genderklinieken in Amsterdam en Gent een speciale afdeling waar specifiek jongeren worden geholpen.

Vorig artikelTweede huwelijksaanzoek op Travestie.org Kerstparty
Volgend artikel21 % korting op Amolux zelfhechtende borsten. NU €198.00

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in