Als jouw vader of partner overleden is

Na je dood uit de kast is gebaseerd op waar gebeurde verhalen. Verhalen die mij afgelopen jaren zijn toevertrouwd. Verhalen die tekenend zijn voor de dagelijkse praktijk. Verhalen die ontstaan met overtuigingen, schaamte en angst als bron.

Als jouw vader of partner overleden is en je vindt bij het opruimen van de zolder dat ene koffertje. Als jouw vader of partner vader overleden is en je vindt je een rijtje jurken naast de driedelige pakken. Als jouw vader of partner overleden is en je vindt pumps onderin de kast. Als vader overleden is en moeder vertelt je dat grote geheim: “Papa droeg vrouwenkleding en dat heeft hij nooit durven zeggen”. Als je partner overleden is en je ontdekt dat grote geheim: “Was dat ook zijn kleding”?

Na je dood uit de kast heeft voor nabestaanden heel veel impact.

Mannen dragen vrouwenkleding

Als je mij eerder in mijn leven had gevraagd of mannen vrouwenkleding zouden dragen, dan had ik pertinent “nee” gezegd. Zelfs al had ik zelf het stille verlangen, zelfs al wist ik van het bestaan van travestie, zelfs dan had ik “nee” gezegd. Zelfs al experimenteerde ik met vrouwenkleding, dan nog had ik pertinent “nee” gezegd. Mijn overtuiging, dat wat mij met de paplepel is ingegoten, beperkte mij in het met verwondering kijken. Hoe ik ook experimenteerde in mijn leven, het was één groot geheim. Inmiddels heb ik mij hierin verdiept, als Lifecoach, als mens, als vader, als partner en als ervaringsdeskundige. En ik mag zijn wie ik ben!

Mannen van mijn generatie

Mannen van mijn generatie dragen geen vrouwenkleding, toch……? Of is de wereld al een langere tijd aan het veranderen. We weten inmiddels wel dat er mannen zijn die vrouwenkleding dragen, mannen die met regelmaat een transformatie ondergaan, mannen die soms of altijd liever vrouw zouden zijn, mannen die heel af en toe even zich vrouwelijk willen uiten. Er zijn zoveel zijn varianties op dit thema. Transgender zijn is een paraplubegrip. In transitie gaan is van een andere orde dan je af en toe vrouwelijk mogen voelen met hulp van kleding, accessoires en make-up. Zij die zich liever vrouw voelen spreken van aankleden. Zij die af en toe een andere genderexpressie zoeken, spreken van omkleden. Ja, zo genuanceerd kan het op gevoelsniveau zijn.

Toevallig ontdekken

Mijn generatie had lange tijd nog geen internet. Mijn generatie zag een toevallige advertentie van een plek waar je je even vrouw kon voelen. Een plek waar je werd begeleid in passende kleding uitzoeken, met make-up, met accessoires als schoenen en pruik. Passend bij jouw postuur, jouw leeftijd en bij wat jouw vrouwbeeld was. Mijn generatie ging het vooral zelf ontdekken. Met de kleding van moeder, tante, zus, buurvrouw of anderen.

Mannen mogen voelen

Vrouwelijk voelen! Mannen mogen voelen, mannen mogen zich emotioneel uiten, mannen mogen zich anders kleden, mannen zijn mensen met ook een vrouwelijke kant. Wow! Hoe mooi is dat.

Mijn generatie leeft veelal nog in de wereld van roze en blauw, van stoer en zacht, van rationeel en emotioneel. En voor mannen die zich af en toe even vrouwelijk willen voelen, die zich af en toe even vrouwelijk willen uiten, zijn er vluchthavens. Plekken als T&T-avonden, community ’s op internet, showavonden en andere plekken waar je je even kunt identificeren met gelijkgestemden.

Je begrijpt wel, dit artikel gaat niet over jou als er sprake is van genderdysforie. Dan zoek je wel je weg, een lange weg, een ingewikkelde weg, een mooie weg als die voor jouw goed is. Dan ga je voor een transitie en leef hopelijk weer gelukkig als een hij of een zij.

Dit gaat over jou, jij bent niet alleen

Nee, dit artikel gaat over jou en over mij. Mannen met een behoefte om de vrouwelijke kant in zich te versterken met kleding en accessoires. Mannen die zich met regelmaat zich een weg moeten vinden in de wereld van overtuigingen. Overtuigingen over zichzelf, van de directe omgeving, van leeftijdgenoten en van de nabije leefomgeving. De wereld is nog niet zover. Doch de wereld en de overtuigingen veranderen mee als jij en ik laten zien waar we voor staan. Een mens met een mannelijke en een vrouwelijke kant. En beide kanten kun je beïnvloeden, versterken of verzwakken. En geloof me maar, je bent daar heus niet alleen in. De één benadrukt zijn vrouwelijk kant met het laten zien van de zachte kant, de ander heeft daar weer kleding en accessoires bij nodig, weer een ander doet dit vanuit seksuele opwinding. Hoe dan ook, mannen dragen vrouwenkleding. En de grenzen van het mannelijke en vrouwelijke veranderen, ze rekken als het ware op en zullen overlappen.

Ouder worden en dood gaan

Mijn generatie wordt ouder. Onze lijven zijn niet meer zo strak. Onze kledingstijl volgt onze leeftijd. We zijn niet meer zo vief. Echter wat in ons zit, ons gevoel, dat zit er wel. Sommigen vinden het steeds gedoe om toch die genderexpressie te leven. Sommigen zijn beretrots, zijn voorvechters en laten zien wat zij voelen en uiten waar zij voor staan. Sommigen maken een feestje van hun vrouwelijke kant en leven dat voor.

Ik doe hier geen voorspelling over hoe het zou zijn in een verzorgingstehuis of een andersoortige zorginstelling, al maak ik mij daar zorgen over. Velen zullen zich zeer beperkt voelen. Ik maak nu een grote stap naar doodgaan. Ja, jij en ik gaan dood. Ooit, een keer.

Na je dood uit de kast

Uit de kast komen is een bekend begrip. Uit kast komen na je dood is een lastige voor de nabestaanden. Veelal zullen jouw dierbaren een keer jouw garderobe zien. Voor de één is dat het koffertje op zolder, voor de ander is dat een hele kledingkast, voor weer een ander is dat een koffer, die ooit opgeruimd wordt, bij een vriend of vriendin.

Soms is het vrouw willen zijn of het vrouwelijk willen uiten een gedeeld geheim met de partner. Soms is en blijft het gewoon één groot geheim. En dat laatste komt zo veel voor. De partner heeft dan de keuze. Het geheim leeft voort in de partner of via jouw partner kom je alsnog na je dood uit de kast.

Nabestaanden met vraagtekens

Vraagtekens blijven over. Jij, de vader, de man, de partner, wie was jij, welke behoefte had jij. Dierbaren komen er achter dat zij maar met een stukje, met een deel van jou hebben geleefd. Op zijn minst blijft de vraag “met wie heb ik geleefd”. Wantrouwen kan opborrelen. Frustratie wellicht, wat maakte dat jij dat niet eerder vertelde en deelde. Geschaad vertrouwen achteraf kan het resultaat zijn! Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Mijn leven als leerschool

Ik begeleid (parttime)transvrouwen, crossdressers, travestieten in het mogen zijn wie ze zijn. Ik ben een groot voorstander van het betrekken van dierbaren. Mijn eigen leven was een harde leerschool. Ruim 40 jaar hield ik een stuk van mijzelf geheim. Ik herinner me nog een lieve vriendin die mij ooit zei “als je dat openlijk zegt, dan vind je nooit meer een baan”. Ik spreek met regelmaat mensen over dit thema, mensen delen hun verhaal met me. “Vader is dood en hij droeg vrouwenkleding en ik heb het nog nooit iemand durven zeggen”. “Bij het opruimen van zijn kast vond ik allerlei accessoires, alsof hij vrouw wilde zijn”. Zomaar een greep uit wat mij ter ore komt.

Angst en schaamte

Angst en schaamte, oude overtuigingen, zijn vaak jouw drijfveren om een deels geheim leven te leiden. Hoe sneu is het, als we met de ogen van vandaag kijken, dat jij niet ten volle jouw leven hebt mogen leiden. Nee, het was anders, dit was lijden. Verstoppen en een geheim leven leiden. Hoe vaak hoor ik niet: “Nee, dat vertel ik niet mijn partner, dan gaat ze bij me weg”. Als dat zo is, als jij niet ten volle gezien mag worden, dan kun je je afvragen of dat dan wel de juiste partner voor je is.

Vaak is het anders. De betrokkene durft uit angst en schaamte niet te delen wat hem innerlijk bezighoudt. Oude overtuigingen. Een man is een man. Blauw, rationeel, stoer.

Angst en schaamte laten jou niet zien wie je bent. En jij mag laten zien wie je bent, hoe jij je leven mag leiden. En dat voorkomt veel vraagtekens, zeker als je na je dood letterlijk uit de kast komt.

Na je dood uit de kast of…….

Wees je bewust van jouw geheim. Wees je bewust van de impact van dat geheim, nu en veel later. Leef je leven ten volle! Onderzoek wat jou drijft om het geheim in stand te houden. Bespaar anderen veel vraagtekens als zij je lief zijn. Geniet zelf van wie je bent.

Als Lifecoach, als ervaringsdeskundige, begeleid ik met name mannen in het “mogen zijn wie je bent”. Daarnaast ben ik als relatiecoach actief op dit thema. Ik begeleid partner en dierbaren van de man die zijn vrouwelijkheid graag uit, die op zoek is naar een voor hem passende genderexpressie. En het spreekt voor zich dat ik er als lifecoach ook ben voor nabestaanden.

Mocht je vragen hebben over dit artikel, schroom niet met mij contact op te nemen. Ik sta je graag te woord.

Auteur: William Slotboom

info@b-lifecoaching.nl

www.b-lifecoaching.nl

Tel. 0031 (0)6 53893515

 

 

Vorig artikelT-day 2018 op zondag 11 november in het teken van ‘thuis bij elkaar’
Volgend artikelAriane Malfait op Vlaamse verkiezingslijst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here