De Stonewall Inn, Christopher Park en de straten in de wijk West Village rondom de bar en het park zijn vrijdag 24 juni jl. uitgeroepen tot nationaal monument voor de LHBT rechten.

De politie ontruimde 28 juni 1969 de Stonewall Inn en arresteerde vooral de Drag Queens, transgenders en schaars geklede lesbiennes.stonewall inn national monument

Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloten de bezoekers van de Stonewall bar terug te vechten en zich te verzetten. Na de ontruiming gingen de homorellen die nacht en de dagen daarna door in het park en de wijk West Village. Honderden verontwaardigde New Yorkers lieten met de rellen blijken hoe verontwaardigd ze waren tegen het politiegeweld. Er vielen doden en gewonden en de politiecellen zaten dagen achtereen helemaal vol. Algemeen wordt aangenomen dat de politie de oorzaak was van de rellen.

Een jaar na de rellen ontstond de eerste Gay Pride in de VS. Een aantal landen volgde het voorbeeld van de Amerikanen en zo ontstond in 1977 de Nederlandse variant de Canal Parade.

Obama Administration wil met het nationaal monument het verhaal vertellen hoe de Amerikaanse bevolking streed voor de vrijheid van de LHBT‘ers. Hij benadrukt daarmee de rijkdom en diversiteit van de Amerikaanse bevolking die blijvend strijdt voor een tolerante samenleving.

Klik op de link: http://www.nbcnewyork.com/news/national-international/Stonewall-Inn-National-Monument-Dedication-New-York-Gay-Rights-384551481.html

The Stonewall Inn
Adres: 53 Christopher St, New York, NY 10014, Verenigde Staten
Telefoon:+1 212-488-2705

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here