In de jaren dertig van de vorige eeuw was Lili Elbe één van de eerste personen ter wereld die een geslacht-operatie onderging.
Op het kerkhof in Dresden’ heeft Lili een nieuwe grafsteen gekregen. De gloednieuwe granieten steen is een eerbetoon aan haar baanbrekende beslissing voor een volledige transitie.

Het Amerikaanse productiehuis ‘Focus Features’ ‘die de film ‘The Danish Girl’ maakte, financierde de restauratie van de grafsteen. De nieuwe grafsteen is een initiatief ‘Bundesstiftung’ Magnus Hirschfeld (onderzoeksinstelling voor holebi’s, transgenders en interseksuele) en het Lili Elbe Archiv (een onderzoeksinstelling voor interseks-, transgender- en queergeschiedenis). lili elbe graf

Lili Elbe was afkomstig uit het Deense stadje Vejle en stierf op 13 september 1931 in Dresden na een vierde operatie in haar transitieproces. Ze werd kort daarna op het Dresdner Trinitatisfriedhof begraven.

De Amerikaanse auteur David Ebershoff, die de populaire roman over Lili Elbe en haar partner schreef die resulteerde in de film ‘The Danish Girl’, was een opmerkelijke gast. 150 mensen waren vrijdag 29 april 2016 aanwezig bij de onthulling en ceremonie.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here