Nederland – Tweede Kamer

Kamerleden Pia Dijkstra en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hebben de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opnieuw vragen gesteld over de wachtlijsten in de transgenderzorg. Deze vragen zijn gesteld na een oproep van Patiëntenorganisatie Transvisie, die enigszins teleurgesteld gereageerd heeft op eerdere antwoorden van de minister.

De kamerleden reageren onder meer op de stelling van de minister dat wachttijd “soms verstandig en nodig is”. De kamerleden schrijven dat dit antwoord als stigmatiserend kan worden opgevat door transgenders. De patiëntenorganisatie vindt dat zelfonderzoek leidend zou moeten zijn. “Een aanzienlijke groep transgenders meldt zich pas bij een genderteam na zelfonderzoek en zijn klaar voor behandeling. Extra wachttijd is niet alleen onnodig, maar ook schadelijk. Door wachttijden en gevoelens van onmacht grijpen transgenders naar zelfmedicatie” aldus Eveline van den Boom van Patiëntenorganisatie Transvisie.

Verder vragen de kamerleden aan de minister om in te gaan op de wenselijkheid van ‘informed consent’. Hierbij wordt de keuze om wel of niet te starten met de hormoonbehandeling heel nadrukkelijk bij de zorgvrager zelf neergelegd. De patiëntenorganisatie is een voorstander van ‘informed consent’ zoals dit in enkele Amerikaanse klinieken al met succes gebeurt. Zij benadrukt dat een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat de wachtlijsten aan de poort tot het verleden gaan behoren.

Daarvoor moet de zorg verderop in het traject ook tijdig geboden kunnen worden, met name de hormoonbehandeling. De patiëntenorganisatie riep al eerder op om deze zorg te verspreiden over het land en kennis uit te wisselen met regionale ziekenhuizen. Ook op dit punt stellen de kamerleden aanvullende vragen. Zij vragen de minister concreet te maken hoe de zorg gespreid en opgeschaald gaat worden.

Bron : By Redactie Transvisie Posted 21 april 2017 In Politiek

http://www.transvisie.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here