Bron 15 juli 2016 de Gelderlander

De Gelderlander meldde gisteren dat het Radboud UMC ten onrechte had geweigerd het zaad van de vrouw, een transgender, in te vriezen.

Behandeling
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat het ziekenhuis zich daarmee schuldig maakte aan discriminatie op basis van geslacht. Dat is bij wet verboden. De vrouw was voor haar geslachtsverandering van man naar vrouw onder behandeling in Amsterdam en vreesde door hormoonbehandelingen geen sperma meer te kunnen produceren. Om die reden wilde ze zaad laten invriezen.

Geweigerd
Omdat ze naast het Radboudumc woont, leek het haar praktisch om dat daar te laten doen. Toen dat geweigerd werd, kon ze wel bij een ziekenhuis in Amsterdam terecht.

Bron: http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/sperma-van-nijmeegse-transvrouw-is-toch-bewaard-1.6193870

Radboud mocht sperma transvrouw niet weigeren in te vriezen

Bron 14 juli 2016 de Gelderlander

Nijmegen – Het UMC Radboud heeft ten onrechte geweigerd het sperma van een transgendervrouw in te vriezen. Het College voor de Rechten van de Mens heeft het ziekenhuis daarover op de vingers getikt.
Bekijk ook…
De kwestie draait om een man die midden in de transitie zatvan man naar vrouw. De transvrouw zou onvruchtbaar worden door het slikken van hormonen, en wilde om die reden haar zaad laten invriezen.
Onvruchtbaar
Het Radboudziekenhuis vriest normaliter wel zaad in als er onvruchtbaarheid op de loer ligt door bijvoorbeeld bestralingen tegen kanker. Zo kan een patiënt immers alsnog het biologisch vaderschap verwerven.
Maar bij de transgender ging het om het biologisch ouderschap als moeder. Het ziekenhuis haalde er een hoogleraar medische ethiek bij. ‘Onduidelijk is of er een schade wordt toegebracht aan het kind wanneer het moet antwoorden op de vraag ‘wie is je vader’ en dat moeder eigenlijk ook vader is’, zo schreef deze.
Discriminatie
Het College oordeelt dat het ziekenhuis het verzoek tot invriezen van het zaad puur heeft afgewezen omdat het van een transgender kwam. Dat is discriminatie op basis van geslacht, en dat is bij wet verboden.
Het Radboudziekenhuis zegt in een reactie dat sinds 1 januari van dit jaar vergelijkbare verzoeken van transgenders wél gehonoreerd worden. Daarvoor is de capaciteit uitgebreid.

Bron: Gelderlander 14 juli 2016
http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/radboud-mocht-sperma-transvrouw-niet-weigeren-in-te-vriezen-1.6190999

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here