T-girl Fiona de Wilde maakt muziekclips waarin ze zichzelf meerdere keren filmt en optreedt als een all-female-live band. Ze probeert aan iedere song een eigen interpretatie te geven wat soms leidt tot pittige discussies op youtube. Hieronder legt Fiona van vier nummers uit, wat ze gedaan heeft, en waarom. Je kunt de nummers zien en horen door de links aan te klikken.

I will survive – Gloria Gaynor

“I will survive is natuurlijk het ultieme disconummer. Ook ik heb er eindeloos op gedanst toen ik jong was. Daarom was het extra leuk om met dit nummer aan de gang te gaan. Disconummers hebben een heel eigen feel en als je er een rocknummer van wilt maken, moet je concessies doen. Zo moest ik het intro laten varen. Dat past niet bij rock. De tekst van het eerste couplet zing ik nu dus bij een stevige drumbeat en vervormde gitaren. Omdat het nummer zo heavy werd, vond ik dat de zangeres er ook stoer uit moest zien, dus spijkerbroek, t-shirt en een luipaardprint jas. Let’s rock!”

https://www.youtube.com/watch?v=q0S55vlOTRk

Message in a bottle – The police

“The Police was mijn lievelingsband in de jaren 80. De combinatie van reggae met rock was voor die tijd uniek en er is geen band die zo’n herkenbaar geluid heeft. Ik vond het dus ook een beetje heiligschennis om message in a bottle om te toveren tot een hardrocknummer. Ook dit nummer begint met een gitaarsolo die gelijk de toon zet voor de rest van het nummer. De drums lijken meer op Phil Collins dan op Stewart Copeland. Het reggaestuk in het midden is verdwenen en de drums beuken door. Geweldig nummer, waarbij het einde in je hoofd blijft hangen: sending out an S.O.S.”

https://www.youtube.com/watch?v=UU7NfxwNGlg

Weekend love – Golden Earring

“Golden Earring is voor mij zonder enige twijfel de beste band van Nederland. Ik heb ze gedurende mijn leven misschien wel 20 keer live gezien, en nooit was het een teleurstelling, met een uitzondering. Ik vond de unplugged-optredens in theaters, onder de naam The naked truth, niet geweldig. Als je als rockband zo goed bent, dan hoor je ook te rocken, vind ik. Daarom was het zo leuk om van het semi-akoestische nummer weekend love een keiharde elektrische versie te maken.”

https://www.youtube.com/watch?v=-raKVLeypdw

Whole lotta love-Led Zeppelin

“Dit nummer was misschien wel het begin van wat wij nu hardrock noemen. Een gave gitaarlick, schreeuwende zang en denderende drums. Ik weet nog dat ik het voor het eerst hoorde (51 jaar geleden!). Ik vond het verbluffend en ik kan me nog herinneren dat ik het keer op keer bleef draaien. Repeat, maar dan steeds opnieuw, met een naald op een LP. Het gekke is, dat als ik het nu terugluister, het helemaal niet zo heavy klinkt, als het in mijn herinnering was. Daarom heb ik er zelf maar een schepje bovenop gegooid in deze versie.”

https://www.youtube.com/watch?v=WU7xSNXoFgw

Auteur en cover artist: Fiona de Wilde

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here