Iris was 15 jaar uit toen ze uit de transgender kast kwam. Op 28 oktober 2016 was Stenger voor het eerst te zien in de jeugdserie SpangaS.

Na drie audities kreeg ze de rol in SpangeS.

Tekstschrijfster van het eerste uur Anya Koek vertelde ons eerder al hoe dat ging: “Daar heb ik jaren geleden al voor gepleit, maar toen was niet iedereen daar klaar voor. Toen ik Iris ontmoette, wist ik dat ze perfect was voor de serie. Ze vertelde me dat ze op 3-jarige leeftijd al wist dat ze een meisje is. Haar ouders waren gelukkig heel erg ruimdenkend.

Het feit dat Iris bekend is als transgender actrice, maakt het niet altijd even makkelijk. “Dat betekent niet dat ik alleen maar transgender rollen wil gaan spelen. Mensen moeten begrijpen dat ik ook een gewoon 18-jarige meisje ben. Ik word nu alleen maar gevraagd voor transgender rollen. Ik merk dat castingbureaus mij niet inzetten voor een rol van een ‘normale’ vrouw.

En dat vind ze heel erg vervelend. “Dat zeggen ze natuurlijk niet zo tegen je, maar als andere vriendinnen van mij wel worden gevraagd voor een rol van een 18-jarige blond meisje en ik word een week later gevraagd voor de rol van een transgender vrouw, is dat toch een beetje gek.

Ik ben nog nooit gevraagd om auditie te doen voor de rol van een ‘normale’ vrouw.” Volgens Iris is er nog veel werk aan de winkel. “En niet per se voor de schermen, er zijn al steeds meer transgenders te zien. Meer achter de schermen. Het is nog niet hoe het zou moeten zijn, wie weet wat de toekomst brengt.”

https://youtu.be/kcjltWy2IHM

Foto: facebook Iris Amber Stenger

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here