Denemarken verwijdert genderdysforie uit de lijst met mentale aandoeningen. De verandering is een belangrijke stap voorwaarts om transmensen niet langer medisch te diagnosticeren. De Wereldgezondheidsorganisatie is bezig genderdysforie uit de lijst van mentale aandoeningen te verwijderen, maar dat proces duurde de Deense regering te lang. Mede dankzij LGBT Danmark hebben zij het nu op 1 januari al geschrapt, aldus Linda Thor Pedersen van LGBT Danmark.

Eerder werd de term mentale aandoening verwijderd uit het DSM handboek voor psychologen en psychiaters in mei 2013. Het DSM Handboek is een internationale classificatie van psychische stoornissen (DSM-5) bevat de actuele classificatie van psychische stoornissen.

Neutrale diagnose
Op dit moment is genderdysforie bestempeld als een mentale aandoening of gedragsprobleem bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is stigmatiserend en komt niet overeen met de manier hoe Denemarken transgender personen wil classificeren.

Het moet een neutrale diagnose zijn in Denemarken aldus lid van het Deense parlement Flemming Moller. Dit is dus een enorme stap in de goede richting en hopen dat andere landen snel volgen zodat ook de WHO actie onderneemt.

Vorig artikelBritse trans vrouw dood aangetroffen in de mannengevangenis
Volgend artikelGenderpoli Leiden geleidelijk afgebouwd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here