Vijf dagen geleden postte Munroe Bergdorf nog een filmpje waarin ze zichzelf als ‘eerste transgendermodel van L’Oreal’ voorstelde, vandaag werd ze ontslagen. Het model plaatste racistische opmerkingen op Facebook en dat was voor het cosmeticabedrijf reden om niet meer te willen samenwerken.

“Alle blanke mensen zijn racisten”, plaatste Bergdorf op Facebook. “De meesten realiseren niet eens dat jullie bestaan, privileges en succes als een ras is gebaseerd op de ruggen, het bloed en de dood van gekleurde mensen. Jullie hele bestaan is doordrenkt van racisme.”

Het bericht kreeg veel kritiek en is inmiddels verwijderd.

L’Oreal reageerde vandaag op alle ophef. “Uitspraken van Munroe Bergdorf zijn in strijd met onze waarden, dus hebben we besloten onze samenwerking met haar te beëindigen.”

Bergdorf zei daarna dat ze gewoon verkeerd was begrepen. “Toen ik zei dat ‘alle blanke mensen racistisch zijn’, bedoelde ik dat de westerse maatschappij als geheel een systeem is dat is ontstaan in blanke heerschappij.”

e 29-jarige Bergdorf uit Londen werd door L’Oreal “het gezicht van de moderne diversiteit” genoemd tijdens hun nieuwe Britse campagne. Het was het eerste transgendermodel dat ooit door L’Oreal werd ingezet in een campagne.

In steeds meer campagnes zijn transgenders te zien. Voorbeelden zijn de campagne van Hema, waarbij transgender Andrej Pejic als model werd ingezet voor bh’s, dierenrechtenorganisatie PETA die twee transgenders inhuurde voor een fotoshoot en het Zweedse modemerk &Other Stories dat transgendermodellen koos als gezicht voor het merk.

In 2015 was de 20-jarige Loiza Lamers uit Driel de eerste transgender ter wereld die een editie van het modellenprogramma Next Top Model won.

Bron: NOS nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here