“Expert in genderidentiteit”

Ik noem mijzelf al een paar jaar “expert in genderidentiteit”, ben een ervaringsdeskundige en gaande weg vallen er stukjes op hun plaats en krijg ik meer en meer inzicht. Dit artikel kent geen wetenschappelijke onderbouwing en als die er al zou zijn dan ben ik daar reuze benieuwd naar. In mijn rol als life coach, begeleider van diverse mannen en stellen doe ik ervaring op. Die ervaring deel ik graag. Eens een travestie mens altijd een travestie mens of is het wat genuanceerder.

Transgender

Even kort voor de minder ingewijde lezer, de term transgender is een paraplubegrip. Dat is dan ook een heel breed begrip en varieert van het dragen van een kledingstuk van de andere (anders dan het biologische geslacht) sekse, tot af en toe geheel of gedeeltelijk kleden in de andere sekse, tot en met geheel leven naar de andere sekse om vervolgens geheel of gedeeltelijk in transitie te gaan.  Zie hierin de mate van genderexpressie en frequentie ook terugkomen. Wat meespeelt is de drijfveer je zelf te uiten in de andere sekse. Ik beperkt mij tot de biologische mannen die zich geheel of gedeeltelijk kleden naar de vrouwelijke genderidentiteit dan wel wat hun vrouwbeeld is. Grofweg onderscheid ik hierbij de drijfveren fetisj, zoekend naar de vrouwelijke identiteit, dragqueen, het voorportaal naar transitie en transvrouw. Ik besef donders goed dat er ook weer op deze onderverdeling allerlei varianten zijn. Ik pel het verder af naar de mannen die zich soms vrouwelijk kleden.

Travestie en crossdressen

Al schrijvende krijg ik steeds meer moeite met termen en hokjes, echter zonder woorden geen communicatie. In mijn praktijk waait zo af en toe iemand aan die seksueel geprikkeld wordt door het dragen van kleding. Het dragen beperkt zich veelal tot kousen en lingerie. En als dat fijn is, waarom ook niet. Als coach onderzoeken we de drijfveer en als het duidelijk is dat dat een fetisj is, dan wens ik ze ook veel plezier.

Vaker komt het voor dat het dragen van vrouwelijke kleding door mannen een voorportaal is naar uiteindelijk een transitiefase. Let wel het gaat hier over mannen die mij in mijn coachpraktijk benaderen. Het zijn, gelukkig maar, processen die tijd nodig hebben. Het doorvoelen op diepere gevoelslagen vind ik persoonlijk van groot belang. Onlangs mocht ik iemand begeleiden, hij trok er min of meer een jaar voor uit om met mij te onderzoeken hoe hij verder door het leven wilde. Hij kleedde zich al zo’n 15 jaar met regelmaat als vrouw, ging naar feestjes, deed make-overs, soms maar even, soms een heel weekend. Na een paar coachsessies was het voor hem wel duidelijk, dit zat diep en was zeker geen verkleedpartijtje. Hij heeft zich aangemeld bij het VUMC om het verdere transitieproces te gaan doorlopen.

Nog vaker komt het althans, in mijn praktijk voor, dat mannen zich met regelmaat kleden en dat deze vorm van travestie of crossdressen een stressrelease vorm is. Stressregulatie is voor mannen niet altijd even vanzelfsprekend. Verleidingen, extreem sporten en verslavingen liggen op de loer. Echter dat het vrouwelijk kleden rust geeft was mij niet vreemd. Ooit schreef ik ergens dat het vrouwelijk kleden voor mij voelde als een zachte warme deken. Je zelf even terugtrekken. Misschien diep van binnen wel terug naar de moederschoot, naar de veilige plek van ooit.

En natuurlijk is ook gewoon die andere innerlijke drive om je even vrouw te voelen en dat kan heel prettig zijn. Of is het een combinatie van erotiek en vrouw voelen.

Nu gaat dit verhaal niet op voor vrouwen……..of toch en zoeken zij de mannelijke rol. Ik heb me nooit verdiept in vrouwen, in de zin van wat de drive is om zich de mannelijke genderidentiteit aan te meten.

Travestie mensen of niet?

Ach, wat maakt het uit. Zelf kun je uitzoeken, al dan niet met een coach, wat jou drijfveren zijn. Soms is het prettig een reden te hebben. Soms is het een mix van meerdere drijfveren. Onlangs begeleidde ik een stel, bijna 40 jaar getrouwd. Na een paar bezoeken waren zijn drijfveren wel duidelijk en kon hij tegen haar zeggen “schat, het is me even te veel ik ga me omkleden” of “schat, het is me even te veel, heb je even”. In ieder geval hadden ze ook samen hierin een keuze. Over de stress praten en /of ruimte maken om even in de vrouwelijke rol te gaan.  Zo kon hij beter een uitingsvorm kiezen voor zijn stress. Samen konden ze er een voor hun fijne vorm voor vinden. En bovenal had zij meer begrip voor hem en gaf hem die ruimte. Tegelijk mocht zij ook haar aangeven.

Travestie kent haar nuances! Geniet er vooral van.

Auteur: William Slotboom

Vorig artikelVaticaan ‘de mens’ heeft geen recht op geslachtsverandering
Volgend artikelEerste Nederlandse boek over transgender mensen, geloof en kerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in