Met een beslissende stem heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om het mandaat van de VN-SOGI-expert te hernieuwen. Het werk van deze expert is gericht op de bescherming tegen geweld en discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. De resolutie werd met 27 tegen 12 stemmen aangenomen.

Eerder deze week riep COC Nederland, samen met 1312 organisaties uit 174 landen, de Mensenrechtenraad op het mandaat te verlengen in de strijd tegen geweld en discriminatie tegen personen op basis van hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

“Dit is wederom een historische overwinning. De VN-Mensenrechtenraad heeft met groeiende steun bevestigd dat het geweld en discriminatie wil bestrijden en alle staten herinnert aan hun verplichtingen jegens LHBT-gemeenschappen waar ook ter wereld”, zegt COC’s internationaal beleidsmedewerker Alexander Hammelburg.

De resolutie om het mandaat te creëren en te hernieuwen, werd gepresenteerd door een kerngroep van zeven Latijns-Amerikaanse landen: Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Mexico en Uruguay. Tijdens de stemming werd duidelijk dat de steun de afgelopen drie jaar wereldwijd is toegenomen.

Hoewel tijdens de behandeling van de resolutie 10 vijandige amendementen werden ingediend, stemde voor het eerst een Arabisch land – Tunesië – voor de bescherming van mensenrechten van LHBT’s. “Samen met landen als Rwanda, Nepal en Fiji geeft Tunesië een ongekend signaal naar de eigen regio dat er geen ruimte kan en mag zijn voor mensenrechtenschendingen tegen LHBT’s,” zegt de door COC gesteunde Filipijnse activist Ryan Silverio van ASEAN SOGIE Caucus vanuit Geneve.

De VN-SOGI-expert (officieel voluit: Onafhankelijk Expert voor bescherming tegen geweld en discriminatie op grond van seksuele oriëntatie en genderidentiteit van de Verenigde Naties) rapporteert over schendingen van mensenrechten van LHBT’s. Deze functie was het gevolg van een historische resolutie die de VN-Mensenrechtenraad drie jaar geleden aannam, waar o.a. het COC jarenlang hard voor gelobbyd heeft.

Gevolg van de benoeming van een VN-SOGI-expert is structurele aandacht voor de mensenrechten van LHBT’s in de bijeenkomsten van de VN-Mensenrechtenraad en alle 193 VN-lidstaten. De onafhankelijke VN-SOGI-expert rapporteert jaarlijks over geweld en discriminatie tegen LHBT’s en kan landen die LHBT-mensenrechten schenden op de vingers tikken. Dat is ook meermaals gedaan, bijvoorbeeld tijdens de LHBT-vervolging in Tsjetsjenië en de massale en willekeurige arrestaties van LHBT’s in Azerbeidzjan en Tanzania.

De huidige VN-SOGI-expert is de Costa Ricaanse jurist Victor Madrigal-Borloz. Hij is sinds januari 2018 de opvolger van Vitit Muntarbhorn, de Thaise mensenrechtenjurist die in 2016 als eerst VN-SOGI-expert benoemd werd.

COC Nederland heeft als een van de weinige LHBTI-organisaties ter wereld een Speciale Consultatieve Status bij de Verenigde Naties. Die status gebruikt het COC om de belangen van LHBTI’s te behartigen en LHBTI-activisten uit tal van landen een podium te bieden bij de VN. Ook tijdens deze Mensrechtenraadsessie ondersteunde het COC activisten uit verschillende delen van de wereld.

Bron: COC NL

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here