Fiona de Wilde is een Nederlandse T-lady die bezig is om de muziek van haar jeugd in muziekclips weer te geven. Door greenscreen-technology kan ze zichzelf meerdere keren opnemen en zo is ze zelf alle muzikantes in de band. Haar laatste nummer is een Duitse versie van het nummer ‘Heroes’ van David Bowie. In een kort interview legt Fiona uit hoe ze tot deze keuze gekomen is.

 

Waarom is dit zo’n belangrijk nummer voor je?

Toen ik jong was, was ik een enorme Bowie-fan, niet alleen vanwege de muziek, maar ook door zijn kleurrijke gender-opstelling. Mijn lievelingsnummer was ‘heroes’, ook al omdat het zo’n mooie boodschap heeft: ‘we can be heroes, just for one day’. Wat er ook gebeurt, je kunt vandaag een held zijn. Juist voor de T-gemeenschap is dat nog steeds een mooi advies.

 

Waarom in het Duits en niet gewoon in het Engels?

Indertijd zag ik de film Christiane F, wir kinder von Bahnhof Zoo in de bioscoop. De film gaat over een aan drugs verslaafd meisje en alle muziek in de film is van de hand van David Bowie. Er zit ook een uitvoering van het nummer ‘Station to station’ in de film. In die film hoorde ik voor het eerst de Duitse versie van Heroes, genaamd Helden. Ik had niet veel met Duitse pop, maar deze versie raakte me tot in het diepst van mijn ziel.

 

Kun je dat verklaren?

Muziek is volgens mij de communicatievorm die het meest rechtstreeks naar je hart gaat. Iedereen heeft van die nummers die ‘beslissend’ zijn in je leven. Ik weet zeker dat er hier in de T-community heel veel meiden zijn waarbij muziek een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld op de moeilijke, maar ook op de mooie momenten. Ik weet van een T-vriendin dat het mooiste moment van haar leven was, toen ze in een bar in Amsterdam op de dansvloer uit haar dak ging bij ‘I will survive’. En ik ken ook iemand die altijd weer moet huilen bij ‘I’ve never been to me’, het openingsnummer van ‘Priscilla, queen of the desert.’

 

Hoe heb je dit opgenomen?

Ik speel op de drums na alle instrumenten zelf. Ook alle zang doe ik zelf. De zang is bij een Bowie-nummer nog het moeilijkste omdat hij een heel groot bereik heeft. Ik heb geleerd om niet te proberen Bowie na te doen, maar het gewoon op mijn eigen manier te zingen. Als de geluidsopname klaar is dan film ik alle muzikantes voor een groen scherm. De sologitaar wordt altijd live opgenomen. Daarna monteer ik alle muzikantes in een lichtshow die ik van internet heb geplukt.

 

Wat vind je het allermooiste van Helden?

Toch de tekst, denk ik. Mij raakt het enorm, vooral het stukje waar hij beschrijft dat ze bij de muur staan en de kogels over hun hoofd vliegen. Toch zijn ze ook dan helden, al is het maar voor een dag.

“Ich, Ich glaub’ das zu träumen

Die Mauer Im Rücken war kalt

Schüsse reissen die luft

Doch wir küssen als ob nichts geschieht

Und die Scham fiel auf ihre Seite

Oh, wir können sie schlagen für alle Zeiten

Dann sind wir Helden nur diesen Tag

 

De clip is te bekijken via de onderstaande youtube-link

 

https://www.youtube.com/watch?v=j___UYw_rHU&feature=youtu.be

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here