Vicky Thompson dood gevonden in gevangenis.

De eenentwintigjarige Vicky Thompson is op vrijdag 13 november dood aangetroffen in haar cel. Zij was gedetineerd in de mannengevangenis Armley Jail in Leeds UK, voor een gewelddadige overval. Vicky leefde vanaf haar tienerjaren als vrouw zonder geslachtsaanpassing.

Mohammed Hussain, haar advocaat, vroeg de rechter haar te detineren in de New Hall vrouwengevangenis omdat zij als kwetsbare transgender die aantoonbaar leefde als vrouw, niet in een mannengevangenis hoorde. De rechter ging op dit verzoek niet in. Hij besliste er anders over op basis van een letterlijke interpretatie van de Britse wetgeving, die er hierop neerkomt dat het geslacht vermeld in de geboorteakte primeert, en dat is in het geval van Vicky mannelijk.

Recente incidenten met trans-vrouwen in mannengevangenissen schreeuwen om een fundamentele wijziging in het gevangenisbeleid. Na vragen van Lord Cashman in het Lagerhuis, zei Minister Andrew Selous (die belast is met het beleid in gevangenissen) : “Wij moeten verdere incidenten in de toekomst voorkomen en de huisvesting van transgender mensen in de gevangenissen evalueren”. Hij verwacht dat in 2016 een nieuwe wet kan worden gestemd en dat nieuwe regelgeving een verbetering van de leefsituatie van transgenders in Britse gevangenissen tot stand brengt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here