De Nederlandse Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66), Liesbeth van Tongeren (GL) en Keklik Yücel (PvdA) presenteerde zaterdag op de dag van de Canal Parade in Amsterdam een wetsvoorstel die de rechten van transgenders beter moet beschermen.

De drie leden van de Tweede Kamer willen expliciet verbod op discriminatie van transgender personen en interseksuele mensen. Het wetsvoorstel moet opgenomen worden in de ‘Algemene Wet Gelijke Behandeling’. Als de tweede kamer het wetsvoorstel goedkeurt worden 150.000 mensen beter beschermt tegen discriminatie.

‘Het benoemen van genderidentiteit en –expressie in de Awgb gaat de bestrijding van discriminatie van transgender personen enorm vooruit helpen aldus’Corine van Dun, voorzitter van TNN:
Het toevoegen van de grond genderidentiteit en -expressie aan de Awgb maakt duidelijk dat de wet er ook voor trans personen is. Hiermee wordt expliciet dat trans en genderdiverse personen beschermd worden tegen ongeoorloofd onderscheid in het maatschappelijk verkeer.

Geweld

Maar met deze aanpassingen zijn wij er nog niet. Ook het wetboek van strafrecht moet aangepast worden en de grond genderidentiteit opnemen. Uit het onderzoek van TNN in 2015 bleek dat 43% van de trans personen jaarlijks te maken heeft met (discriminatoir) geweld. Trans personen worden nu onvoldoende beschermd door de discriminatieartikelen in het strafrecht. Zo kan er bij de aangifte van een geweldsdelict geen beroep gedaan worden op discriminatoir motief, waardoor geen strafverzwaring geldt. Trans personen die aangifte willen doen van groepsbelediging kunnen rechtsomkeer maken. “Bestrijding van discriminatie van transgender personen is met de initiatiefwet nog niet af”, volgens Van Dun. “Het wetboek van strafrecht mag niet over het hoofd gezien worden.”

Haast

TNN hoopt dat de Tweede Kamer de voorgestelde aanpassingen van Bergkamp, Van Tongeren en Yücel spoedig over gaat nemen. Van Dun: “Het zou naar transgender personen toe het verkeerde signaal zijn wanneer deze aanpassing van de Awgb over de verkiezingen van volgend jaar maart heen getild gaat worden. De uitbreiding gaat immers ook om de erkenning dat de samenleving genderdivers is.”

Bron: TNN Transgender Netwerk Nederland, Volkskrant
Bron foto: eigen verslaggeving

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here