Nederland Patiëntenorganisatie Transvisie heeft op 2 augustus 2018 een gesprek gehad met de zorgaanbieder Compass die transgenderzorg gaat bieden. Wij zijn blij met het nieuwe aanbod en hopen natuurlijk dat Compass in de toekomst ook ketenzorg kan gaan leveren!

Dit is wat Compass  kan bieden:

Compass kan zorg bieden voor kinderen en volwassenen

De hoofdbehandelaar is Ditte Slabbekoorn als Klinisch psycholoog (Tijhuis Nijmegen). Zij is klinisch psycholoog en heeft bij Vumc gewerkt/onderzoek gedaan in het verleden. Ze heeft al jaren ervaring met transgender mensen  in haar eigen praktijk. De tweede hoofdbehandelaar komt in de vorm van een gespecialiseerd psychiater. Er zijn nu wel al algemeen psychiaters bij Compass te raadplegen indien nodig.

Daarnaast is werkt Manon Santbergen er als verpleegkundig specialist. Ook zij heeft ervaring met transgender mensen. Zij gaat intakes en voorlichting doen.

Er worden meer psychologen ingezet, deels intern opgeleid en deels extern geworven.

Compass werkt nu vanuit Nijmegen en Den Bosch (Vogelstraat 35) en vanaf 15 augustus ook in Utrecht (Europalaan 400)

Ze gaan diagnostiek en begeleiding bieden en willen nadrukkelijk brede begeleiding bieden (dus ook maatschappelijk werk). Er zijn contacten tussen de hoofdbehandelaar en Amsterdam UMC (VUmc) over ‘zij-instroom’. Die is mogelijk.

Er zijn nog geen rechtstreekse contacten met endocrinologen in ketenzorg.

De zorg wordt gewoon vergoed:

Er zijn afspraken met alle 5 grote verzekeraarsconcerns. Er zijn geen behandelplafonds, dus ze kunnen gewoon groeien.

Ze hebben contracten met 100 gemeenten (voor kinderen). Daar in sommige gevallen wel plafonds, maar in de praktijk voorlopig geen probleem.

Er zijn geen wachtlijsten en omdat ze werken met een flexibele pool externe behandelaars slagen ze er in om steeds voldoende capaciteit bij te schakelen indien nodig. Afwachten is nog hoe snel er steeds extra gespecialiseerde behandelaars er kunnen zijn voor transgenderzorg.

Er zijn inmiddels 15 aanmeldingen, waarvan 13 ex Psycho Informa

Bij Compass als geheel werken ongeveer 60 behandelaren en zijn er 10 vacatures. In hun netwerk ‘ontzorgdezorg’ zijn er nog eens ongeveer 70 behandelaren die af en toe voor Compass werken (bij pieken in aanvragen of specifieke specialismen)

Bron: https://www.transvisie.nl/nieuwe-zorgaanbieder/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here