Nederland

Minister Dekker voor rechtsbescherming schrapt de doktersverklaring om van geslacht te kunnen wijzigen. Het wijzigingen van ID papieren wordt daarmee eenvoudiger voor transgender-mensen. Sinds het in 2015 makkelijker werd om je geslacht te wijzigen bij de burgerlijke stand, zijn in de eerste drie jaar al meer dan 1600 mensen daartoe overgaan, schrijft hij aan de Tweede Kamer. De cijfers over 2018 zijn nog niet bekend.

Dat is voor het kabinet reden om door te pakken en de drempel verder te verlagen. Nu nog moet de aanvrager 16 jaar of ouder zijn én beschikken over een deskundigenverklaring van een arts of psycholoog. Die laatste voorwaarde vervalt: voortaan is een bedenktijd van vier weken voldoende. Wie onder een ander geslacht door het leven wil, meldt zich voortaan bij de gemeente en moet na vier weken nog een keer terugkomen om het verzoek te bevestigen. Daarna wordt het geregeld.

Dekker blijft terughoudend met 16-minners, omdat de ervaring leert dat zij nogal eens van mening kunnen veranderen. Omdat een aantal kinderen niettemin zeer lijdt onder de onmogelijkheid om de geslachtsregistratie te kunnen wijzigen, gaat de deur wel op een kier: een kind moet met instemming van de ouders bij de rechter weten aan te tonen dat wijziging van de geslachtsregistratie reeds op jonge leeftijd gewenst is.

Dekker beaamt dat de lagere drempel mogelijk meer twijfelaars naar het gemeenteloket zal brengen en dat dit kan leiden tot meer spijtoptanten. Daarom wordt het wettelijk mogelijk om één keer een wijziging terug te draaien. Wie zich daarna weer bedenkt, moet het volgende verzoek via de rechter indienen.

 

Bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kabinet-verlaagt-de-drempel-geslachtsregistratie-wijzigen-kan-voortaan-zonder-zegen-van-dokter~b0c9df7b/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here