Het laserpistool gaat schietend over mijn gezicht. Ik lig op een stoel met gesloten ogen maar zie bij ieder schot een felle flits. Een brandgeur dringt in mijn neusgaten. Ik slik nu twee weken vrouwelijke hormonen en het is tijd om mijn baard professioneel – met lasersessies – voor altijd te verwijderen. Ik heb geen toekomst als bebaarde vrouw en me iedere dag scheren is ook geen goed idee.

Het behandelcentrum ligt in het hartje van de stad. Een leuke club dames zegt me gedag. We doen tests om te zien hoe mijn baard reageert. Het laserpistool schiet en sommige steekjes voel ik flink. Maar medewerker Susan pakt een klein stukje huid, dus uiteindelijk valt het reuze mee. Na iedere proef volgt een afspraak ongeveer 15 dagen later voor de evaluatie.

De medewerkers kijken met een ernstige blik naar mijn kastanjebruine/blonde haren. Dit is niet de ideale kleur voor laser ontharing. Wat als het niet lukt? Wat moet ik dan doen? Meerdere tests zijn weinig positief. Maar een van de laatste geeft me een sprankje hoop. Ik heb het idee dat er flink wat donkere haren zijn meegepakt. Het bewerkte hoekje voelt veel zachter. Mijn vermoeden is juist en ik kan mijn geluk niet op! De werknemers hebben vertrouwen in een behandeling. Helemaal 100 procent glad word ik misschien niet. Maar elektrisch ontharen kan later altijd.

Laserontharing vanwege de wens om vrouw te worden moet je in Spanje zelf betalen. Eén losse sessie kost 89(!) euro en je betaalt 69 voor een pakket van 10 (aanbiedingsprijs €690,-). Een transvriendin loopt bij deze keten met 10 ritten voor 490 euro. Dit kan ik niet zomaar laten zitten en ik ga erover met Susan in gesprek. Zij praat met de directrice en een paar dagen later is het oké. Ik mag ook tien keer komen voor hetzelfde bedrag. De prijs ligt alsnog flink boven die van andere aanbieders in de stad. Maar “wij werken met medische laser apparatuur”, zegt Susan. “Dit zijn de beste machines in de markt.”

De eerste sessie staat twee dagen later al gepland. Een beetje zenuwen heb ik wel want de tests waren niet vrij van pijn. Ze zijn kort en daarom niet al te zwaar. Maar nu gaat de laser over mijn hele gezicht. Op advies koop ik een verdovende crème en om 19.15 uur ben ik van de partij. Het is snel tijd voor de zalf en om het kwartier smeert medewerker Jany een nieuwe laag. Tussendoor plakt ze steeds doorzichtige folie op mijn gezicht voor extra verdovende kracht. 

Met een half gevoelloos gezicht lig ik gespannen op de stoel. Susan zet het laserpistool op mijn hals en tik-tik-tik-tik, het apparaat schiet zich een weg door mijn afgekorte haar. Ik voel schokjes, en ondanks de verdoving en verkoeling na iedere tik, zijn vooral mijn bovenlip en onderkin gevoelige punten. Na een tijdje voelt Susan aan dat ze even moet stoppen want het wordt me teveel. Maar al gauw flitst de laser door en na dik vijf minuten is de behandeling voorbij. Over 20 dagen is de evaluatie en de tweede sessie staat al gepland. Ik kan niet wachten. Pijn is fijn!

Auteur: Jenny

Vorig artikelEuropees Parlement roept op tot actie betreffende schadelijke behandeling van trans en intersex personen
Volgend artikelObama richtlijn over toiletgebruik transgenders trekt Trump in

2 REACTIES

  1. Naar mijn ervaring is laserontharing pijnloos. Een klein prikkelende sensatie is het enige. Ik ben onthaard met de alexandrite laser. Wellicht dat dat het verschil maakt. Overigens heb ik inmiddels 13 behandelingen gehad en nog steeds niet klaar. Maar ik had wel een zware baard. De rode huid na de behandeling is wel herkenbaar. Gewoon smeren met concealer. Je kunt dan ook groen gebruiken, complemantaire kleur van rood.

    Groetjes, Kaat.

  2. Hoi Kaat, een beetje een late reactie maar beter laat dan nooit. Wat is die concealer dan precies? En groen? Complementaire kleur van rood? De eerste sessie had ik na afloop verzachtende, hydraterende crème van het laser centrum. Werkte prima en ik heb geen enkele last ervaren na de sessie van wat voor pijn dan ook. Volgende week heb ik de tweede sessie. Ik ben benieuwd. Ze hebben een week geleden een test gedaan op mijn huid. Met een andere instelling van het laser apparaat (alejandrita laser). De Spaanse component van Alexandrite. Nou ik voelde wel degelijk vervelende pijnscheutjes. Maar ik heb een verdovende crème. Deze gaat op mijn huid voor aanvang van de sessie. Dus het komt wel goed. Zoals ik al schreef: pijn is fijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here