Michelle DuBarry schrijft Guiness World record.

Michelle DuBarry heeft een notering gekregen in het Guiness Book of Records. Zij is de oudste drag queen ter wereld die nog regelmatig op de planken staat. De 84-jarige Canadese uit Bowmanville Ontario behaalde haar vermelding na haar verjaardag op 23 november jl. Russel Alldread, zoals hij in het dagelijks leven heet, is een gepensioneerde schoenenverkoper. Michelle verscheen voor het eerst op het podium in Toronto in de jaren ‘50. Haar artiestennaam ontstond na een film uit 1943 ‘Du Barry Was a Lady’.

In de jaren ‘50 ging hij keurig gekleed als man op stap. De transformatie naar Drag Queen vond plaats in de gelegenheid waar hij optrad. In die jaren werd het Halloween feest groots gevierd en was het mogelijk om vrij over straat te gaan als drag. Voor de beroemde Saint Charles Tavern verzamelden zich duizenden mensen, die allemaal stonden te wachten tot ‘the Queens of Halloween Night’ naar buiten kwamen voor hun spektakel. De rest van het jaar waren daar shows te vinden in Het King Edward hotel en het Sheraton hotel.

Russell heeft in de jaren ‘50 en ‘60 een vooraanstaande rol gespeeld voor de homo- en transgenderrechten in Canada. De drag queens die in New York anno 1969 hun rechten bevochten konden op haar steun cq sympathie rekenen.
DuBarry memoreert aan Harvey Milk. Ze benoemt dat veel mensen zich Harvey Milk niet meer kunnen herinneren. ‘Zij moeten allemaal de film ‘Milk’ gaan bekijken. De revolutie en veranderde publieke opinie begon na de moord op Harvey Milk.’

De Stonewall-rellen vonden eind juni 1969 plaats in de wijk Greenwich Village in New York City bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek van bestaande uit homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travesties terug te vechten. In tegenstelling tot wat er in de overlevering wordt beweerd, waren het vooral de travesties (en niet de homo-mannen) die terug vochten. Deze opstand vormt een scheidslijn/keerpunt in de geschiedenis van de holebi-beweging aangezien nooit eerder homo’s en travesties in zulke grote aantallen hardhandig weerstand boden tegen de op hun gemeenschap gerichte vernederingen door de politie. Wereldwijd zijn deze rellen een voorbeeld geworden voor holebi-demonstraties.

Michelle is voor veel transgenders een boegbeeld, in Canada en daarbuiten. Zij spreekt veel mensen en probeert als mentor het historisch besef onder de aandacht te brengen van jonge LBGT’s. Ze is dagelijks bezig fondsen te werven om de rechten van LBGT’s te verbeteren en om schrijnende problemen op te lossen. Tijdens haar verjaardag zei ze tijdens een speech: ‘ik wil dood op het podium neervallen in make-up en in vrouwen kleding.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here