In een ziekenhuis in Boston is de allereerste penistransplantatie in de Verenigde Staten uitgevoerd, bij een 64-jarige man van wie de penis gedeeltelijk geamputeerd was door kanker.

Het Massachusetts General Hospital kondigde 16 mei jl. het nieuws aan. De operatie bij de 64-jarige Thomas Manning uit de stad Halifax duurde 15 uur. De dokters zeiden “voorzichtig optimistisch” te zijn over de kansen dat de penis opnieuw zal functioneren.

Volgens het ziekenhuis blijft de man goed herstellen van de operatie, is er bloedtoevoer naar het donororgaan en zijn er geen indicaties van bloedingen, infecties of afstoting.
De eerste succesvolle penistransplantatie vond plaats in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad in 2014, bij een man die daarna een kind kon verwekken.

De man die in de VS de penistransplantatie onderging, begint naar eigen zeggen aan “een nieuw hoopvol hoofdstuk voor zichzelf en voor anderen die te maken kregen met genitale verwondingen”. De man bedankte ook zijn moeder voor haar steun tijdens het hele proces, het ziekenhuispersoneel en de familie van de donor, door wiens geschenk hij “een tweede kans kreeg die hij nooit gedacht had te krijgen”.
Het chirurgische team bereidde de operatie bijna vier jaar lang voor. “We hopen dat we met deze reconstructieve technieken het lijden en de wanhoop van diegenen met dergelijke verwoestende genitale verwondingen kunnen verminderen. Deze mensen zijn vaak zo wanhopig dat ze overwegen om een einde te maken aan hun leven”, aldus chirurg Curtis Cetrulo.

Bron: VRT nieuws

Transplantatie bij transgenders gaat nu nog te ver maar moet in de toekomst niet worden uitgesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here