België naast M en V, binnenkort ook X op identiteitskaart

De transgenderwet is niet grondwettig en wordt daarom deels vernietigd. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist. Tot nu toe is het enkel mogelijk om het geslacht op je identiteitskaart te wijzigen van man naar vrouw of omgekeerd. Maar wie zich niet thuisvoelt in één van die twee geslachten wordt daardoor uitgesloten. Het parlement moet nu een nieuwe regeling uitwerken, waardoor ook X een mogelijkheid wordt. Verder wordt de regeling rond naamsverandering volledig vernietigd.

“Personen met een niet-binaire genderidentiteit moeten ook de mogelijkheid hebben om het geslacht in hun geboorteakte aan te passen aan hun genderidentiteit”, zo oordeelt het Grondwettelijk Hof. Dat betekent concreet dat er naast de mogelijke keuze tussen M en V ook een derde mogelijkheid X moet voorzien worden.

Met die uitspraak haalt holebiorganisatie Çavaria haar slag thuis. Die organisatie was naar het Grondwettelijk Hof gestapt tegen de transgenderwet. Die wet,  sinds vorig jaar van kracht, voorziet onder meer dat transgenders geen medische geslachtsverandering meer moeten ondergaan om ook op hun identiteitsdocumenten hun geslacht te laten aanpassen. Tot dan toe was dat wel een vereiste.

Maar volgens Çavaria ging de wet nog niet ver genoeg omdat ze non-binaire personen (mensen die zich niet thuisvoelen in de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’) nog steeds uitsluit, het Grondwettelijk Hof geeft hen nu dus gelijk.

Het Grondwettelijk Hof heeft nu aan het federaal parlement gevraagd om een regeling uit te werken die dit mogelijk maakt. Dat kan volgens het hof bijvoorbeeld door “de creatie van één of meerdere bijkomende categorieën”. Een andere mogelijkheid is dat de verplichte registratie van het geslacht of de genderidentiteit bij de burgerlijke staat wordt geschrapt.

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/19/transgenderwet-wordt-deels-vernietigd-naast-m-en-v-moet-ook-x/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here