De Amerikaanse staat North Carolina loopt investeringen en werkgelegenheid mis door de HB2 wet.
Transgenders zijn verplicht de WC te kiezen die overeenkomt met hun geboorteakte. Uit informatie van de dienst handel blijkt dat het bedrijf CoStar zich niet in de hoofdstad Charlotte wil vestigen maar uitwijkt naar Richmond Virginia.

De investering behelst 700 banen en CoStar is niet het enige bedrijf wat North Carolina mijdt. Ook de Deutsche Bank heeft zijn uitbreidingsplannen in North Carolina voorlopig gestaakt. Geschat wordt dat de staat door de omstreden wet al 375 miljoen Euro is misgelopen.

WC-wet North Carolina in strijd met burgerrechten

House Bill 2 (HB2), ook wel de WC-wet genoemd, is in strijd met de Civil Rights Act. Daar heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie het bestuur van de staat North Carolina woensdag voor gewaarschuwd, aldus de New York Times.

De wet, die in maart werd aangenomen, bepaalt onder andere dat mensen in North Carolina de WC moeten gebruiken die overeenkomt met het geslacht dat op hun paspoort of identiteitskaart staat. In de wet staat ook dat homoseksuelen vermoede discriminatie op het werk niet juridisch mogen aanvechten. Onder anderen LHBT-activisten, liberale media en een hele rits beroemheden vinden dat de wet discriminatie van transgenders en homoseksuelen in de hand werkt en daar lijkt het ministerie van Justitie hen nu gelijk in te geven.

Gouverneur Pat McCrory is middels een brief door het ministerie gewaarschuwd. McCrory liet midden april al weten de wet te zullen aanpassen, nadat hij veel ‘feedback’ had gekregen over de omstreden maatregel. Hij zei toen dat de algemene maatregel wat betreft openbare toiletten gehandhaaft blijft, maar bedrijven en instellingen mogen zelf kiezen of ze hem wel of niet naleven als het op hun eigen wc’s aankomt.

Bruce Springsteen, Pearl Jam en Demi Lovato zegden concerten af in North Carolina naar aanleiding van de wet, en online betaalsysteem Pay Pal liet het plan varen om een nieuw kantoor te openen in de staat. Ook de Amerikaanse president Barack Obama mengde zich in de discussie. Wat hem betreft moet de wet worden afgeschaft. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat we geen signalen sturen dat we verschillende mensen verschillend behandelen’, aldus Obama.

De Civil Rights Act uit 1964 was de bekroning op de burgerrechtenbeweging van de vorige eeuw. De wet verbiedt discriminatie op basis van ras, huidskleur, religie, sekse of afkomst.

Bron: De Volkskrant / New York Times http://www.volkskrant.nl/buitenland/omstreden-wc-wet-north-carolina-in-strijd-met-burgerrechten~a4294953/

en New York Times http://www.nytimes.com/2016/05/05/us/north-carolina-transgender-bathroom-bill.html?_r=0

en eigen verslaggeving

Vorig artikelClémentine Delait vrouw met baard
Volgend artikelGlaad catalogiseert anti transgender nieuws in de VS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in