Momenteel een van de blikvangers op het Film Fest Gent: het Deense ‘A Perfectly Normal Family’. Over wat je meemaakt als je vader een trans vrouw blijkt te zijn en plotsklaps in transitie gaat. Actrice, maar deze keer regisseur, Malou Reymann, baseerde de dramafilm op haar eigen leven als dochter van een trans vrouw.

Malou Reymann heeft de titel van haar debuut als filmregisseur niet zomaar gekozen. Je komt als kijker effectief in een perfect normaal gezin terecht. Eentje die filmpjes maakt die later ‘uit de oude doos’ worden gehaald. Een gezin met twee ouders en evenveel dochters die een schattige puppy willen adopteren. Niets aan de hand, saai zelfs. Maar dan is er plots wrevel tussen mama en papa.

Niet enkel de stiltes zijn pijnlijk

Omdat de hond te luid zal blaffen? Nee, omdat Helle (Neel Rønholt) en Agnete (Mikkel Boe Følsgaard) gaan scheiden. Pijnlijk. Niet enkel de stilte, maar vooral de manier waarop de dochters het te weten komen. De transitie van de vader wordt niet veel later ook op tafel gegooid. Subtiel dat wel, geen grote emoties in deze film. Zie het als troef.

En ook hier blijf je getuige zijn van een perfect gewone familie. Hoe ze angsten, twijfels en veel vragen hebben. Je volgt het verhaal vooral door de ogen van Emma. Gespeeld door het jonge talent Kaya Toft Loholt. Je voelt veel begrip en medelijden voor haar, al wil je het meisje toch ook een schop onder de kont geven. Daar zit een sjaal voor iets tussen …

Plotwending

De film slaagt erin om de emoties van iedereen op een gevoelige en pure manier in beeld te brengen. Zo heeft grote zus Caroline (Rigmor Ranthe) er plots een nieuwe beste vriendin bij. Verder blijft de transitie schijnbaar ongemakkelijk voor Helle. Misschien geldt dat ook voor Agnete zelf. Zij probeert te genieten van haar nieuwe leven, soms op het egoïstische af. Dat laatste zorgt zelfs voor de verrassende plotwending. Op de achtergrond van dit alles hoor je heerlijke deuntjes uit de ’90 en ‘00’s.

De eerste Belgen maken via het Film Fest Gent kennis met ‘A Perfectly Normal Family’, de grote release volgt op 25 november 2020.

Jasper Van Biesen

22/10/2020

Bron: https://zizomag.be/cultuur-media/emma-ziet-haar-papa-transitie-gaan-perfectly-normal-family

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here