Het filmfestival Massimadi rolt binnenkort opnieuw de rode loper uit in Brussel. Massimadi is hét LGBT+ filmfestival van Afrika en haar diaspora’s en dit jaar staat de zesde editie in het thema van Black Atlantic.

Het thema komt van de Britse socioloog Paul Gilroy. Het omvat de verbanden en de trajecten die zwarte bevolkingsgroepen vaak onder dwang, maar soms ook uit vrije keuze, hebben afgelegd doorheen de geschiedenis. Hierdoor bevinden zij zich nu aan verschillende zijden van de Atlantische Oceaan.

Het festival is het eerste van zijn soort in Europa en is ontstaan met de wil om na te denken over homoseksualiteit en genderidentiteit in Afrika. Op welke manieren blijven zwarte culturen ook vandaag nog altijd reizen tussen deze verschillende territoria rondom de oceaan? Welke gemeenschappelijke belevingen hebben zwarte LGBT+ mensen in de diaspora’s en wat hebben zij nog gemeen met het Afrikaanse continent? Dat zijn de vragen die tijdens het festival worden gesteld en besproken. Naast films kan je ook optredens, tentoonstellingen en workshops kosteloos bijwonen tijdens de drie avonden van het festival. Het evenement draagt bij tot de start van het regenboogseizoen om tot het hoogtepunt te komen, de Belgian Pride op zaterdag 19 mei.

Het Massimadi filmfestival vindt plaats van 3 tot 5 mei in theater Bronks, Varkensmarkt 15-17 in Brussel. De volledige programmatie kan je vinden op de website.

Bron: https://zizo-online.be/article/12960

Onze speciale aandacht gaat uit naar een paar specifieke films met het thema transgender.

Apotymaaz, Portrait of a Zombie

In dit poëtisch portret worden de extreme mentale en fysieke kwellingen onderzocht uit het dagelijkse leven van sommige Afro-Amerikaanse LGBT+’s. De film belicht een korte passage uit het leven van Zek, het hoofdpersonage. Overtuigd dat hij in het verkeerde lichaam geboren is, wil hij uit het leven stappen…

Jaar : 2014 Land : USA Taal : VO EN Ondertitels : Distributie : Daapo Reo

Vertoning Vrijdag 4 Mei 2018 – 20u30

ixa Travesty

Kiko Goifman & Claudia Priscilla / Duur : 78 min / Documentaire (T)

Bixa Travesty is een sterk persoonlijk verhaal over kracht en onafhankelijkheid, en neemt ons mee naar het leven en de tijd van Linn da Quebrada, een zelfverklaarde ‘tranny fag’ uit de favelas van São Paulo. Doorheen haar eigen verhaal brengt ze haar ideeën over wat het volgens haar betekent om vrouw te zijn, en werpt zo een geheel nieuwe blik op de definitie van het woord zelf. Deze documentaire won de Teddy Award op het festival van Berlijn 2018. Première in België.

Jaar : 2018 Land : Brasil  Taal : VO Port Ondertitels : FR Distributie : Figa Films

Vertoning : Zaterdag 5 Mei 2018 – 21u15

Adam

In deze korte animatiefilm wordt een meisje voor een jongetje aanzien, een kans die ze niet laat liggen. Adam is een heerlijke terugblik op de onschuldigheid van eerste seksuele ervaringen en de vloeibaarheid van de genderidentiteit.

Jaar : 1996  Land : USA  Taal : VO EN Ondertitels : FR
Distributie : Frameline Distribution

Vertoning: Donderdag 3 Mei 2018 – 21:00

Bron: http://www.massimadi-bxl.be/nl/

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here